To διαμέρισμα  του Eric Murphy περιλαμβάνει ένα κελάρι με 900 φιάλες κρασιού, μία υπερσύγχρονη κουζίνα και μία κόκκινη Ferrari F430 παρκαρισμένη δίπλα στον…καναπέ.

Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο γκαράζ, αλλά για ένα “διαμέρισμα” σε ένα πολυτελές συγκρότημα πάρκινγκ αυτοκινήτων, όπου οι λάτρεις των σπορ αυτοκινήτων “ξεκουράζουν” τα οχήματά τους ενώ οι ίδιοι πίνουν ένα ποτό ή παρακολουθούν αθλητικές εκπομπές με άτομα, με τα οποία μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα.

Το συγκρότημα ονομάζεται AutoMotorPlex έχει  έκταση 40 στρεμμάτων και βρίσκεται στα περίχωρα της Μινεάπολις, Είναι ένα από τα δεκάδες “διαμερίσματα αυτοκινήτων”, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια αυτή την εποχή στις ΗΠΑ.

Ο Murphy πλήρωσε 300.000 δολάρια για το πάρκινγκ και επένδυσε άλλα τόσα για να διαμορφώσει το χώρο όπως ήθελε. Στον πρώτο όροφο, μία BMW M5 και μία Mercedes SL550 AMG “γειτονεύουν” με  δύο μοτοσυκλέτες Ducati. Στον πιο πάνω όροφο, σε ένα χώρο έκτασης 1.800 τετραγωνικών ποδών, βρίσκεται μία  master suite όπου ο Murphy, η σύντροφός  του και το σιβηριανό χάσκι τους κάνουν τα πάρτι τους και δέχονται τους φίλους τους.

“Ημουν πάντα ο τύπος του αυτοκινήτου και μου άρεσε αυτή η ιδέα, το να μπορούν δηλαδή  να συγκεντρωθούν κάπου ορισμένα άτομα που έχουν κοινά γούστα και τους αρέσουν τα αυτοκίνητα”, λέει στο Βloomberg, ο ηλικίας 54 ετών Murphy, στέλεχος στον τομέα Υγείας. Το γκαράζ του σπιτιού του δεν είχε αρκετό χώρο για να “φιλοξενήσει” τη συλλογή των 10 αυτοκινήτων του. “Θέλαμε περισσότερο την σπιτική αίσθηση παρά την αίσθηση ενός ψυχρού πάρκινγκ”.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, πίσω από αυτού του είδους πάρκινγκ βρίσκονται άνδρες, που προσπαθούν μάταια να πείσουν τις συζύγους τους ότι αξίζει να επενδύσουν 300.000 δολάρια για ένα γκαράζ , το οποίο θα  παραπέμπει βέβαια σε χολιγουντιανά πρότυπα.

Ο ιδρυτής του AutoMotorPlex, Bruno Silikowski είχε την έμπνευση για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος “διαμερισμάτων-αυτοκινήτων” όταν τα ποδήλατα των παιδιών του άρχισαν να “απειλούν” την Porsche του στο γκαράζ του σπιτιού του. Το αρχικό σχέδιο για τη δημιουργία ενός γκαράζ, έκτασης δύο στρεμμάτων, το οποίο θα μοιραζόταν με φίλους του, κατέληξε στο τωρινό συγκρότημα των 146 ιδιωτικών πάρκινγκ, τα οποία έχουν αγοραστεί από 120 άτομα.

“Το μοντέλο αυτής της επιχείρησης βασίζεται στο γεγονός ότι οι baby boomers έχουν μανία με τα αυτοκίνητα”, λέει ο 55χρονος Silikowski, ο οποίος εμπορεύεται ήδη με επιτυχία το concept του , ενώ σχεδιάζει επέκταση της επιχείρησης σε άλλες περιοχές.

O 44χρονος Brad Oleshansky κατασκευάζει ένα παρόμοιο συγκρότημα “διαμερισμάτων-αυτοκινήτων”, το M1 Concourse, στο Ντιτρόιτ. Θα διαθέτει 270 ιδιωτικά πάρκινγκ. Ο στόχο τους είναι οι ιδιοκτήτες 50.000 εξωτικών και κλασικών αυτοκινήτων της περιοχής. Μέχρι στιγμής, περίπου  600 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, εκ των οποίων ένας θέλει να αγοράσει επτά πάρκινγκ για τον εαυτό του.

Oι αγοραστές των εν λόγω διαμερισμάτων ποικίλουν από τους “πολύ πλούσιους που έχουν ανάγκη από χώρο για την απίστευτη συλλογή αυτοκινήτων που διαθέτουν” έως άτομα, που ανήκουν στη μεσαία εργατική τάξη αλλά έχουν τέτοιο πάθος με τα αυτοκίνητα που θα ξόδευαν και το τελευταίο σεντ για το χόμπι τους”, τονίζει ο Οleshansky. “Yπάρχουν ανάλογα  projects υπό κατασκευή σε όλη τη χώρα”.