Της Στεφανίας Σούκη

Σε Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και Εθνική Πανγαία και μάλιστα με σημαντικό premium για το Δημόσιο θα περάσουν, εκτός απροόπτου τα δύο πακέτα των 28 δημοσίων αστικών ακινήτων, για τα οποία άνοιξαν χθες οι οικονομικές προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση και επαναμίσθωσή τους. Οι δύο εταιρείες προσέφεραν αθροιστικά με δύο χωριστές προσφορές των 145 και 115 εκατ. ευρώ συνολικό τίμημα 260 εκατ. ευρώ.

Οι δύο εταιρείες που συνδέονται με τους τραπεζικούς ομίλους των Eurobank και Εθνική ‘’μοιράστηκαν’’ μεταξύ τους και προτίμησαν να υποβάλλουν προσφορές για το ένα από δύο χαρτοφυλάκια των 14 ακινήτων έκαστο, ενώ ο όμιλος της Dolphin, μέσω της Dolphin Capital REIT ήταν αυτός που διεκδίκησε και τα δύο πακέτα με προσφορές 71 εκατ.  ευρώ και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ήτοι με μία συνολική προσφορά στα 171 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσφορές δόθηκαν υψηλότερα σε σχέση με ό,τι ανέμενε αρχικά η αγορά αλλά και το ίδιο το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου,  δεδομένου ότι όπως ανέφεραν στελέχη που παρακολούθησαν από πολύ κοντά το διαγωνισμό «οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά ακινήτων έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και τα δύο χαρτοφυλάκια παρουσίαζαν σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που ταίριαζαν στο επενδυτικό προφίλ των δύο ΑΕΕΑΠ».  Από την εν λόγω συναλλαγή «το Δημόσιο βγαίνει κερδισμένο», ανέφεραν χαρακτηριστικά, «αφενός λόγω του σημαντικού premium των 30 εκατ. ευρώ (σ.σ. η αγορά περίμενε τo deal να κλείσει στα 230 εκατ. ευρώ), αφετέρου λόγω της συμμετοχής ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που στηρίζουν και τους δύο ομίλους, γεγονός το οποίο ενισχύει την άποψη ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να κοιτάζουν πιο στενά την ελληνική αγορά ακινήτων».

Στο χαρτοφυλάκιο για το οποίο κατέθεσε προσφορά η Eurobank Properties AEEAΠ, με συνολικό τίμημα στα 145 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται ακίνητα όπως το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, Τμήμα Αλλοδαπών, Γενικό Χημείο του Κράτους εφορίες κ.τ.λ., με τη συνολική επιφάνεια των κτιρίων να αντιστοιχεί σε 135.744 τ.μ.. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ στηρίζεται επενδυτικά από το καναδικό fund της Fairfax, το οποίο θα αυξήσει τη συμμετοχή του στην εταιρεία μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Αντίστοιχα, στο χαρτοφυλάκιο για το οποίο κατέθεσε προσφορά η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ  με τίμημα ύψους 115 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται ακίνητα όπως η Γενική  Γραμματεία  Πληροφοριακών Συστημάτων, το  Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσ/νίκης, η Διεύθυνση Εγληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Γενική Γραμματεία Τύπου, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το Υπουργείο Πολιτισμού κ.α., με συνολική επιφάνεια 134.716 τ.μ.. Η διοίκηση της Πανγαία ΑΕΕΑΠ βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με την Invel Real Estate II BV, εταιρεία private equity (συνδέεται με την Beny Steinmetz Group Real Estate) προκειμένου  η τελευταία να συμμετάσχει στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Ο διαγωνισμός προβλέπει την εκμίσθωση των ακινήτων από τους επενδυτές στο Ελληνικό Δημόσιο με διάρκεια από 20-25 χρόνια και με ένα συνολικό ετήσιο μίσθωμα και για τα 28 ακίνητα μεταξύ 25- 30 εκατ. ευρώ.