Αλλαγή του κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που μετά τα χθεσινά ισχυρά κέρδη, αρχίζουν να σημειώνουν μικρές απώλειες, καθώς κατακάθεται η ευφορία από την επίτευξη συμφωνίας στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του fiscal cliff και την αποτροπή των αυτόματων αυξήσεων φόρων.

Mε ισχυρά κέρδη υποδέχθηκαν χθες τη συμφωνία του Κογκρέσου οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική.

Το κλίμα ωστόσο παραμένει ασαφές, καθώς το Κογκρέσο δεν έχει διαμορφώσει ακόμα ένα πειστικό σχέδιο για το σκέλος των δαπανών, αλλά και για το ανώτατο όριο του χρέους που θα πρέπει να αυξηθεί τους επόμενους μήνες προκειμένου η αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίζει να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ενισχύεται σε ποσοστό 0,3% στις 286,26 μονάδες, σημειώνοντας υψηλό 22 μηνών.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει μικρά κέρδη 0,08% στις 6.022,43 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί 0,16% στις 7.766,00 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,53% στις 3.7140,32 μονάδες.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν νωρίτερα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα για την πορεία του κλάδου των υπηρεσιών.

Ο σχετικός δείκτης PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 56,1 μονάδες το Δεκέμβριο από 55,6 μονάδες το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, ένδειξη ότι η οικονομία συνεχίζει να ενισχύεται.