Η Ελλάδα θα μπορέσει να διαπραγματευτεί «με καλύτερους όρους» τη μείωση του χρέους, το φθινόπωρο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, εκτίμησε η Ευρωπαία επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, ενημερώνοντας την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής .

Η  κ. Δαμανάκη έκανε λόγο για «σοβαρή μεταστροφή του κλίματος» υπέρ της χώρα μας. Όπως είπε, τα απτά δημοσιονομικά αποτελέσματα έχουν βελτιώσει τη σχέση μας με τους εταίρους- δανειστές μας, ειδικά με τους φορολογούμενους πολίτες τους.

Αναφερόμενη στο χάσμα μεταξυ Βορρά και Νότου είπε χαρακτηριστικά:
«Ο μόνος εφικτός, αλλά πολιτικά δύσκολος δρόμος για να γεφυρωθεί το χάσμα, είναι η μεταφορά πόρων εντός της Ένωσης, από τον Βορρά στον Νότο (πχ ευρω-ομόλογα, άφεση χρέους κλπ)», σημείωσε η κ. Δαμανάκη προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι η δημοσιονομική αλληλεγγύη έναντι της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Τέλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για την Ελλάδα με την ανεργία να πλησιάζει το 30% και τις περικοπές μισθών να δείχνουν τις σκληρές συνέπειές τους.

«Η Κομισιόν επιμένει ότι το βάρος πρέπει να πέσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις -κυρίως του Δημοσίου-», σημείωσε υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναδιοργάνωσης των φορολογικών υπηρεσιών, αλλά και μείωσης ορισμένων φορολογικών συντελεστών, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση.