Την αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, προκειμένου να καταστεί  βιώσιμο πρότεινε ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Όπως τόνισε, το δημόσιο χρέος βρίσκεται σήμερα στα 303,9 δισ. και αντιστοιχεί στο 156,9% του ΑΕΠ, ποσοστό δυσθεώρητο το οποίο δεν μπορεί να μειωθεί με ουσιαστική αύξηση από τη φορολογία. Συνεπώς «η μόνη εναλλακτική πρόταση που απομένει είναι αυτή της αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους θεσμικά, όταν και όπως πρέπει, αξιοποιώντας τις προβλεπόμενες στο τελευταίο μνημόνιο ρήτρες για τη ρύθμιση του, σε συνάρτηση με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Δύο 24ωρα μετά την μεγάλη συμμετοχή ιδιωτών στην επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, ο κ. Σάλλας, αναφέρθηκε στις  μείζονες αστοχίες του Ελληνικού Προγράμματος και στο πως μπορούν να ιαθούν κατά τρόπο που να ωφεληθούν οι φορολογούμενοι, η ανάπτυξη, η εθνική οικονομία. 

Ο κ. Σάλλας τόνισε ότι το περίφημο PSI,  στοίχισε σε Τράπεζες και Ταμεία άνω των 50 δις. ευρώ, ποσό που σήμερα καλείται το Δημόσιο να το ξαναβάλει, με αποτέλεσμα να μην έχει δώσει παρά ελάχιστα οφέλη για τους φορολογούμενους. Για να πιάσει λοιπόν τόπο αυτή η διαγραφή χρέους, και να γίνει πραγματικά υπέρ των φορολογουμένων, θα πρέπει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος, αλλά το ESM.

Μετά την αναγνώριση και μάλιστα από το ΔΝΤ, των γκρίζων σημείων στα προγράμματα προσαρμογής, ο κ. Σάλλας είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει την επαναδιατύπωση της δομής και αρχιτεκτονικής εξυπηρέτησης του χρέους, από τη στιγμή που εξελίσσονται ομαλά τα μακροοικονομικά μεγέθη, ώστε να μένει περιθώριο για αναπτυξιακές δαπάνες.

Τρεις παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους

Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε:
• η μεταφορά στο ESM του δανείου για την  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να μην υπολογίζεται στο δημόσιο χρέος
• η αναδιάρθρωση του επίσημου χρέους που κατέχουν οι χώρες, με περιορισμένη μείωση των επιτοκίων και η χρονική επέκταση των χρεολυσίων
• η ανανέωση (roll over) των ομολόγων ύψους 10 δισεκ. ευρώ που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και τα ομόλογα που κατέχει απευθείας η ΕΚΤ, με παράλληλη επιστροφή των κερδών που έχουν πραγματοποιήσει τόσο αυτές, όσο και οι χώρες, από επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.

Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση στην τρόϊκα για να επιτρέψει τον αναπτυξιακό χειρισμό σε ένα μέρος των πρωτογενών πλεονασμάτων. Έτσι, θα βρεθούνε πόροι από την πλευρά του δημοσίου, ώστε να γίνει απόλυτα εφικτή η εξυπηρέτηση του χρέους και, να υπάρξει προοπτική ουσιαστικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Πειραιώς, σε πνεύμα αισιοδοξίας, διακρίνει προόδους σε τέσσερις τομείς της οικονομίας που ενισχύουν τη θετική πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών. Αυτοί είναι : Oι τράπεζες με την ανακεφαλαιοποίηση. Τα μεγάλα έργα με την επανέναρξη των μεγάλων οδικών αξόνων. Ο τουρισμός. Οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες θα πρέπει να επιμείνει η κυβέρνηση, με την παραχώρηση της εκμετάλλευσης παραγωγικών υποδομών όπως είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι μαρίνες κ.αλ.

Ο κ. Σάλλας, τάχθηκε υπέρ κλαδικών πολιτικών σε επιλεγμένους τομείς με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.  Έχοντας και την εμπειρία από την απορρόφηση της πρώην ΑΤΕ, τόνισε ότι πιστεύει στα «τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας». Τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν ακόμη να εφαρμοστούν για τον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο, της πληροφορικής, των μεταφορών και logistics, της ενέργειας, του τουρισμού.

Σε ό,τι τη στόχευση της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της Πειραιώς υπογράμμισε πως «Σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα πρέπει να κινητοποιηθούμε σε δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία, καθώς σε αυτές το κόστος εργασίας αποτελεί ένα μικρό και σίγουρα όχι τον καθοριστικό παράγοντα ανταγωνιστικότητας».

Οι τράπεζες κοντά στην ιδιωτική οικονομία

Κάνοντας ειδική αναφορά στις Τράπεζες, ο κ. Σάλλας διαβεβαίωσε ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, «οι  κεφαλαιακοί δείκτες σημαντικά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, παρέχοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να επανατροφοδοτήσουν, πολύ προσεκτικά και υπό προϋποθέσεις, την αγορά με ρευστότητα».

Ο κ. Σάλλας ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε το παλιό μοντέλο χρηματοδότησης της καταναλωτικής δαπάνης. Οι τράπεζες θα πρέπει να αποκαταστήσουν το ρόλο τους και  κυρίως να στραφούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ιδιωτικής οικονομίας

«Το νέο τραπεζικό τοπίο θα είναι στο εξής πολύ πιο συγκεντρωμένο, αλλά ταυτόχρονα  πολύ πιο ανταγωνιστικό. Θα έχει μικρότερο αριθμό τραπεζών, αλλά θα λειτουργεί με χαμηλότερα κόστη, λόγω των συγχωνεύσεων και του φθηνότερου funding, προς όφελος των πελατών τους και της εθνικής οικονομίας.

Κλείνοντας την ομιλία του, έκανε αναφορά στην Τράπεζα Πειραιώς, λέγοντας ότι οι  επιχειρηματικές κινήσεις ολοκληρώθηκαν, όπως σχεδιάζονταν. «Αποκτήσαμε επαρκές μέγεθος και πολύ μεγαλύτερη παρουσία στην ελληνική αγορά, ενώ προχωρήσαμε στην ανακεφαλαιοποίηση έχοντας διασφαλίσει από νωρίς τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Τράπεζας με στόχο να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο με ελληνικά και, κυρίως, με διεθνή ιδιωτικά κεφάλαια, όπως και το επιτύχαμε».