Μετά από μία παύση μερικών ημερών, Dow και S&P 500 συνέχισαν το “σπάσιμο” των ρεκόρ τους οδηγώντας τη Wall Street ακόμα υψηλότερα, στον απόηχο τον δηλώσεων Bernanke αλλά και των καλύτερων μακροοικονομικών στοιχείων που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας κι ενώ τα εταιρικά αποτελέσματα – σήμερα ανακοίνωσαν Morgan Stanley and UnitedHealth- συνεχίζουν να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,51% και βρέθηκε σε νέα υψηλά και στις 15.549 μονάδες. Νέο ιστορικό ρεκόρ και για τον S&P 500 0,48% στις 1.689 μονάδες ενώ ο Nasdaq σχεδόν αμετάβλητος έκλεισε στις 3.611 μονάδες.

“ Δεν θα σκληρύνουμε την πολιτική μας, ανέφερε ο Bernanke κατά τη διάρκεια  της ομιλίας του στο Κονγκρέσο. Ο επικεφαλής της Fed πρόσθεσε πως καμία από τις δηλώσεις της στελεχών της κεντρικής τράπεζας περί επιβράδυνσης της πολιτικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας δεν συνεπάγεται αυστηρότερη πολιτική στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Fed δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο για το μηνιαίο πρόγραμμα αγορά ομολόγων ύψους 84 δισ. δολαρίων, με στόχο την στήριξη της αμερικανικης οικονομίας και τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα  επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά ποσοστά ακόμα και όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 6,5 %.

“Οι επενδυτές πλέον αντιλαμβάνονται ότι η Fed δεν μπορεί τώρα να αυξήσει το βασικό επιτόκιο” δήλωσε στο Marketwatch ο Lance Roberts, CEO της StreetTalk Advisors. “Οι περισσότεροι έχουν πειστεί ότι η μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα συμβεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.”

Ο ίδιος εκτιμά ότι το ράλι των μετοχών έγινε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ένταση και δεν αποκλείει μία διόρθωση κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου.

Εντωμεταξύ ένα ακόμη ρεκόρ πέτυχε ο δείκτης S&P 500, εκτοξεύοντας τη χρηματιστηριακή του αξία στα 15,02 τρισ. δολάρια, ενώ ενδοοσυνεδριακά “φλέρταρε” με τις 1.700 μονάδες, καταγράφοντας ράλι 18,5% από τις αρχές του έτους. Μέσα στο εν εξελίξει bull market που διανύει η Wall, ο S&P 500 έχει ανεβάσει τη χρηματιστηριακή του αξία κατά  $9,1 τρισ., ενώ στο “bear market” της περιόδου 2007-2009 είχε χάσει 7,9 τρισ. δολάρια.

Την ίδια ώρα θετικά επίδρασαν τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία σχετικά με τα αιτήματα για επίδομα ανεργίας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, τα εβδομαδιαία αιτήματα για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 24.000 την περασμένη εβδομάδα, εποχικά προσαρμοσμένα στα 334.000.

“Οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας κυμάνθηκαν λίγο καλύτερα από το αναμενόμενο, πράγμα που δίνει μία σχετική άνεση”, ανέφερε τηλεφωνικά στο Bloomberg ο Richard Sichel υπεύθυνος επενδύσεων της Philadelphia Trust Co.

Η Morgan Stanley ενισχύθηκε πάνω από 4,5% μετά την θεαματική αύξηση κατά 66% στα κέρδη της. Κέρδη άνω του 2% και για την International Business Machines μετά τα θετικά αποτελέσματα, ενώ και η UnitedHealth ενισχύθηκε κατά 6,7% μετά τα καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτων έσοδα.

Αντίθετα με απώλειες 3,7% έκλεισε η Intel λόγω των προβλέψεων για πτώση στις πωλήσεις τρίτου τριμήνου ενώ η EBay βούτηξε 6,7% καθώς τα αποτελέσματα κινήθηξαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ράλι ανόδου για τις αυτοκινητοβιομηχανίες με τον κλάδο να ενισχύεται κατά 2,6% πετυχαίνοντας τα μεγαλύετρα κέρδη του S&P 500. Πρωταγωνίστρια η μετοχή της Johnson Controls με άλμα 9,3% στα  $40,80.

H Bank of America με κέρδη 1,75%, η Walt Disney στο +1,09% και η JPMorgan Chase & Co με άνοδο 1,05%.

Η American Express υποχώρησε 2,50% και η Caterpillar με απώλειες 0,30%.