Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Νέο πεδίο δράσης και αντίδρασης είναι το σχέδιο νόμου για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών που η ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει ως “μυωπικό και “υπερβολικά περιορισμένο καθώς αφενός δεν περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών και αφετέρου στους λίγους που απευθύνεται δεν προσφέρει ουσιαστική διευκόλυνση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ το σχέδιο νόμου δεν περιλαμβάνει τους δανειολήπτες των οποίων οι συμβάσεις έχουν ήδη καταγγελθεί. Η συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών είναι προφανώς εκείνη που χρειάζεται άμεσα και τη μεγαλύτερη βοήθεια και θα έπρεπε να βρίσκονται στο επίκεντρο παροχής κάθε είδους βοήθειας.

Επίσης τονίζεται πως δεν περιλαμβάνει ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες. Πάγιο αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ, ήδη από τον νόμο 3869/2010 είναι η συγκεκριμένη ομάδα δανειοληπτών να συμπεριληφθεί στο καθεστώς προστασίας. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου συνεχίζει να αγνοείται μια πολυπληθής ομάδα πολιτών και δανειοληπτών.

Επισημαίνεται πως δεν προσφέρει ουσιαστική διευκόλυνση, καθώς, πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, η διαφορά της δόσης κατά την περίοδο χάριτος και της αντίστοιχης πριν τη χορήγηση του προγράμματος κεφαλαιοποιείται και αποπληρώνεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό σημαίνει στην ουσία μεγαλύτερη τελική επιβάρυνση για τον δανειολήπτη.

Από την μεριά της η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει στην ανακοίνωση πρόθεσης να συζητήσει αλλαγές όμως διαφαίνεται πως αυτές θα είναι δύσκολο να εξευρεθούν παράλληλα με τον εμπορικό κόσμο καθώς η διαμάχη έχει λάβει προσωπικές πλέον διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, ως κρίσιμη χαρακτηρίζεται η επόμενη εβδομάδα όπου το θέμα θα συζητηθεί σε βάθος και θα εξετασθεί σε όλες τις παραμέτρους του.