Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο για το τι  πρόκειται να επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια αλλά και για τα ρίσκα επιτυχίας μιας ανάκαμψης, που εκ των προτέρων παραδέχεται  ότι θα είναι πιο αδύναμη σε σχέση  με τους αρχικούς σχεδιασμούς. Πολύ περισσότερο η ομολογία Λαγκάρντ ότι θα υπάρξει νέο κούρεμα, υπογραμμίζει ότι για να μας το δώσουν πιστωτές και εταίροι και όχι οι αγορές θα πρέπει να ακολουθήσουμε όλα όσα θα μας ζητήσουν.

Τα νέα μέτρα θα εξαρτηθούν από την επιτυχία του γυρίσματος της οικονομίας που στο σύνολό της εκτιμάται  ότι θα αποδώσει 7,75% -8,75% του ΑΕΠ, ήτοι 15,5 – 17,5 δις ευρώ για την περίοδο 2014-2016.

Η σκληρή πολιτική στους μισθούς θα συνεχισθεί με στόχο να υποχωρήσουν και άλλο οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών και παράλληλα να μηδενιστεί το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2015.

Οι μισθοί εκτιμάται ότι υποχώρησαν από 7,5% μέχρι 20% σε ακραίες περιπτώσεις για από το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Οι τράπεζες θα υποβληθούν σε νέα stress tests στο τέλος του 12μήνου, καθώς μάλιστα το ΔΝΤ εμμένει στις εκτιμήσεις της Blackrock για τα κόκκινα δάνεια που για πολλούς είναι ξεπερασμένη.

Μείζον όμως ερώτημα αποτελεί πώς θα εισπραχθούν έσοδα από πωλήσεις ακινήτων του δημοσίου – 6 δισ. το 2014 και 10 δισ. μέχρι το 2016 – όταν η ίδια η έκθεση αποδέχεται ότι η αγορά αυτή έχει περιέλθει σε υποτιμητική πορεία. Και τίθεται το ερώτημα, όταν ο Αστέρας θα πουληθεί αντί το πολύ 300 εκατ. και σίγουρα και τα νούμερα της Αφάντου δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλα, ποια είναι τα 3.150 ακίνητα που κάνουν 10 δισ. και τα υπόλοιπα 10.000 που κάνουν 8 δισ.;

Όσον αφορά στις πρωτογενείς δαπάνες, ο στόχος είναι να περιοριστούν στο 41% του ΑΕΠ, έναντι 45% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, το 2014 και τα έσοδα να βρεθούν στο 43%, έναντι 46% του μέσου ευρωπαϊκού όρου.

Τέλος, οι δαπάνες της ασφάλισης θα πάνε φέτος στο 14% από 17% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για την σκιαγράφηση ενός πολύ σκληρού προγράμματος που θα έχει συνέχεια.

Το ερώτημα είναι εάν θα επαρκέσουν οι αντοχές της κοινωνίας, αλλά και της εγχώριας οικονομίας για την οποία δεν προβλέπονται ουσιώδεις βοήθειες για την αποδυναμούμενη εσωτερική ζήτηση.