Τέσσερις σελίδες με τα ονόματα 132 εταιρειών και ορισμένων φυσικών προσώπων που απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια που διατηρούσαν σε κυπριακές τράπεζες αποκαλύπτει σε δημοσίευμα του το Πρώτο Θέμα.

Οι μεταφορές χρημάτων έγιναν σε διάστημα 15 ημερών και συγκεκριμένα από την 1η μέχρι την 15η Μαρτίου. Την Παρασκευή 15 Μαρτίου, είχε συνεδριάσει το Eurogroup, στο οποίο αποφασίστηκε και επίσημα η επιβολή τέλους στις καταθέσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.

Οι συγκεκριμένες 132 εταιρείες και φυσικά πρόσωπα, απέσυραν το σύνολο των καταθέσεων τους σε ευρώ, δολάρια και ρούβλια, τις οποίες μετέφεραν σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα εκτός Κύπρου.

Η αποκάλυψη της λίστας, που αποδεικνύει ότι η εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εκτός Κύπρου έγινε μαζικά, δημιουργεί υποψίες ότι ορισμένοι είχαν εμπιστευτική πληροφόρηση για τις αποφάσεις που θα λαβάνονταν από τις υπόλοιπες 16 χώρες της Ευρωζώνης ως αντάλλαγμα για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της κυπριακής οικονομίας.

Στις λίστες βρίσκεται και η εταιρεία Loutsios & Sons Ltd, η οποία μετέφερε καταθέσεις 21 εκ. Ευρώ σε βρετανική τράπεζα, ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας φέρεται να έχει συγγενικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η πρώτη στήλη είναι ονομάτα εταιρειών και φυσικών προσώπων, στη δεύτερη καταγράφονται τα ποσά που αποσύρθηκαν, στην τρίτη στήλη αναφέρεται το υπόλοιπο στον λογαριασμό της Λαϊκής, στην τέταρτη το νόμισμα και στην πέμπτη και τελευταία στήλη αναφέρεται η ημερομηνία της μεταφοράς.

Δείτε τις λίστες εδώ