Του Ανδρέα Χριστοδουλάκη

Στην ίδρυση «νέου ΛΑΓΗΕ», δηλαδή νέου φορέα στη θέση του σημερινού  Λειτουργού του Συστήματος, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο.

Αυτός είναι ο τρόπος που βρήκε η κυβέρνηση να μειώσει ακόμη περισσότερο τα βάρη από τα φωτοβολταϊκά που προκύπτουν στο ενεργειακό σύστημα και έχουν οδηγήσει την αγορά σε πλήρη ασφυξία. Ήδη έχει ενημερωθεί η Τρόικα για τις κυβερνητικές προθέσεις και στελέχη των δανειστών που μετέβησαν στις Βρυξέλλες συζήτησαν το θέμα με πρόσωπα-κλειδιά της Κομισιόν στον ενεργειακό τομέα.

Αποκλειστικές πληροφορίες του www.newmoney.gr αναφέρουν ότι το φλέγον θέμα συζητήθηκε στο γραφείο του Επίτροπου Ενέργειας κ. Εντιγκερ αλλά και σε σύσκεψη με τον άμεσο συνεργάτη του, τον Σκωτσέζο κ. Λόου. Χαρακτηριστικά μεταφέρθηκε στη συζήτηση η πρόθεση αυτή της Αθήνας ως «η μόνη λύση ώστε να μην καταρρεύσει το ενεργειακό Σύστημα της Ελλάδας».

Πάντως, εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, η Κομισιόν είχε κάνει έμμεσες πλην σαφείς παρατηρήσεις στην Αθήνα για το υπερβολικό ύψος των επιδοτήσεων προς τα φωτοβολταϊκά αφού το αντίστοιχο μοντέλο είχε επιβληθεί μόνον στη Δανία με σημαντική αιμορραγία και εκεί για το ενεργειακό Σύστημα.

Ο νέος φορέας, που θα έχει φυσικά και άλλη ονομασία, όχι μόνον θα σηκώσει όλες τις ευθύνες του ΑΔΜΗΕ όπως έχει ήδη αναφέρει το www.newmoney.gr, αφού ο τελευταίος βαίνει προς μετοχοποίηση «καθαρός» από βάρη, αλλά θα αποφασίσει ποιες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά θα κρατήσει και ποιες θα αφήσει εκτός. Ευνόητο είναι ότι όσες μείνουν εκτός «νέου ΛΑΓΗΕ» (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία) χωρίς καμία απολύτως επιδότηση δεν μπορούν να σταθούν και θα κλείσουν.

Στο ΥΠΕΚΑ, αναγνωρίζουν ότι οι επενδυτές έχουν δίκιο όταν φωνάζουν για τις επιδοτήσεις, διότι το 2010, η τότε υπουργός κ. Μπιρμπίλη είχε  φτιάξει καθεστώς επιδοτήσεων σκανδαλωδώς ευνοϊκό με μονοπώλιο της παραγωγής σε προκαθορισμένη υψηλή τιμή από το Σύστημα. Τότε λοιπόν όλοι έσπευσαν να επενδύσουν και όσοι πρόλαβαν ευνοήθηκαν ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν ή θα μείνουν στα κρύα του λουτρού.
«Έχουν δίκιο οι άνθρωποι, αλλά προτιμάμε να γκρινιάζουν 3000 επενδυτές, παρά να καταστραφούν 6 εκατομμύρια νοικοκυριά από την πιθανή κατάρρευση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας» λένε χαρακτηριστικά στο ΥΠΕΚΑ.

Ο νέος ΛΑΓΗΕ  θα είναι επίσης και ο «αστυνομικός» ντου Συστήματος Εμπορίας Ηλεκτρικού Ρεύματος από ιδιώτες: κορυφαία στελέχη του ΥΠΕΚΑ, είπαν ότι «με το νέο Σύστημα δεν θα υπάρχει οίκτος  για τους παραβάτες και όποιος δεν είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του, θα χάνει αυτόματα την άδεια εμπορίας». Για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ για την απόδοση του Έκτακτου Τέλους, γνωστού ως χαράτσι), ο προμηθευτής θα έχει περιθώριο τεσσάρων ημερών προκειμένου να τις αποπληρώσει προς το Δημόσιο και να καλύψει την θέση του.

Εάν δεν το πράξει, τότε ο ΛΑΓΗΕ θα προχωρά στην αφαίρεση της άδειας εμπορίας και συναλλαγών και θα ερευνάται αυτόματα μήπως υπάρχει παράνομη παρακράτηση χρημάτων.

Την  Παρασκευή ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Μάκης Παπαγεωργίου έχει προγραμματίσει σύσκεψη για το φλέγον θέμα της ενεργειακής αγοράς με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΛΑΓΗΕ, ΔΕΗ, ΕΣΑΗ, ΔΕΠΑ). Το πιεστικό πρόβλημα ρευστότητας    δεν λύνεται αν δεν εξοικονομηθούν χρήματα για να τροφοδοτηθούν ΔΕΗ-ΛΑΓΗΕ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την δραστική έως οριστική εξάλειψη των επιδοτήσεων στα φωτοβολταϊκά.

Η  ΔΕΗ, αναγκάζεται να κρατά για λογαριασμό της κονδύλια ύψους 370 εκατ. ευρώ. από το Σύστημα και δεν πληρώνει το σύνολο των υποχρεώσεών της προς τους ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Αυτοί με τη σειρά τους  δεν πληρώνουν τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τη ΔΕΠΑ και ο φαύλος κύκλος δεν πρόκειται να λυθεί εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις.