Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη διεξαγωγή μιας “εξονυχιστικής έρευνας” για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την Αμερικανική κυβέρνηση.
Αντιδρώντας στις αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην τεχνικός της NSA, Εντ. Σνόουντεν, σχετικά με τις παρακολουθήσεις αξιωματούχων της ΕΕ, 483 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της έρευνας ενώ 98 ψήφισαν κατά και απείχαν 65.
Κατά συνέπεια, η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα “συγκεντρώσει στοιχεία από αμερικανικές και ευρωπαϊκές πηγές” όπως ανακοίνωσε σε δήλωση της. 

“Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το PRISM και άλλα προγράμματα παρακολούθησης”, ανέφερε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι, “καταδικάζουν απερίφραστα τη κατασκοπεία σε αντιπροσωπείες της ΕΕ και καλούν τις αρχές των ΗΠΑ να τους παρέχουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με αυτούς τους ισχυρισμούς, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”.
Επίσης, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από τους ηγέτες τους να χρησιμοποιήσουν όσα μέσα διαθέτουν  στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. 
Ωστόσο, η επιτροπή στην ανακοίνωση της προσθέτει ότι θα ήταν «ατυχής», η μη επίτευξη μια συμφωνίας στις συνομιλίες για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δύο ηπείρων.
Οι λεπτομέρειες για το ποιος θα αναλάβει την έρευνα και πόσο καιρό θα διαρκέσει, αναμένεται να κοινοποιηθούν σήμερα.