Ταράζει τα νερά στη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, ζητώντας ουσιαστικά να αλλάξει η εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε αυτή να μπορεί να καθορίζει την ισοτιμία του ευρώ.

Η Ευρώπη δεν μπορεί  να αφήσει το ευρώ να άγεται και να φέρεται ανάλογα με τις διαθέσεις των αγορών, δήλωσε ο Hollande, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να υιοθετήσει μία πολιτική ισοτιμιών.  Κάτι που κάνουν οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, όπως της Ελβετίας και της Ιαπωνίας, οι οποίες, μάλιστα, αυτή την εποχή λαμβάνουν πολύ συγκεκριμένα μέτρα για να αποδυναμώσουν τα νομίσματά τους.

Τα υψηλά επίπεδα του ευρώ υπονομεύουν τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους, είπε ο Hollande, έπειτα και από τη χθεσινή έκθεση της Morgan Stanley που σημείωνε ότι στα σημερινά επίπεδα, το ευρώ είναι πολύ ακριβό για την Ελλάδα και τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνη, πλην της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιρλανδίας.

“Υπάρχει ένα παράδοξο όταν ζητάμε από κάποιες χώρες να κάνουν μία προσπάθεια για την ανταγωνιστικότητά τους και την ίδια στιγμή, καθιστούμε τις εξαγωγές τους ακριβότερες”, είπε ο Hollande, εξηγώντας ότι οι όποιες προσπάθειες ακυρώνονται από το ισχυρό ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Παρίσι διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για το γεγονός ότι μοναδική εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρεί τη σταθερότητα των τιμών. Πρακτικά, η Ευρωζώνη έχει μία κεντρική τράπεζα παντελώς απούσα από τη διεθνή νομισματική σκακιέρα, την ώρα που οι άλλες χώρες παρεμβαίνουν ενεργά στις αγορές συναλλάγματος.

Όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δεν έχει κρύψει την άποψή της για αυτού του είδους τις παρεμβάσεις, που κατά πολλούς, οδηγούν σε ένα νέο νομισματικό πόλεμο. Την περασμένη εβδομάδα, προειδοποίησε ότι οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις κεντρικές τράπεζές τους για να καθαρίζουν τα δικά τους λάθη πολιτικής.

Όπως είπε η Merkel, η ΕΚΤ κινείται ήδη πολύ κοντά στο όριο της εντολής της, με το πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων.

Η άποψη αυτή, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι θεωρούν ότι η εντολή της ΕΚΤ είναι πολύ στενή. Πάγιο αίτημά τους είναι να διευρυνθεί η εντολή, ώστε η κεντρική τράπεζα να ασχολείται και με την προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται ότι το κοινό νόμισμα υποχώρησε στα επίπεδα των 1,2 δολαρίων πέρυσι, όμως, με την αποκλιμάκωση των εντάσεων της κρίσης, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ακόμα και πάνω από τα 1,37 δολάρια.

Την ώρα που η Fed και η Τράπεζα της Ιαπωνίας κρατούν τα επιτόκιά τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα και πλημμυρίζουν το σύστημα με φθηνή ρευστότητα, η ΕΚΤ δέχεται την αποπληρωμή των φθηνών, τριετών δανείων που πέρυσι μοίρασε στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ουσιαστικά αποσύροντας ρευστότητα από το σύστημα.