Το τέλος της τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής σηματοδοτούν τα αποτελέσματα των stress tests, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Κυριακή το απόγευμα.

“Είμαι σίγουρος ότι η τραπεζική κρίση είναι πίσω μας. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες αλλά νομίζω ότι οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια διαχείρισης του ρίσκου και να ενισχύσουν τους κεφαλαιακούς τους δείκτες όπου είναι απαραίτητο στο μέλλον” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τις τράπεζες που απέτυχαν στα stress tests, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε “αισιόδοξος” ότι αυτές θα μπορέσουν με επιτυχία να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

“Τα κεφαλαιακά ελλείμματα είναι διαχειρίσιμα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει η κάλυψη των κεφαλαίων ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σταθερές” είπε.
Οι τράπεζες που απέτυχαν στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ έχουν περιθώριο εννέα μήνες για να καλύψουν τα κενά τους.

“Οι τράπεζες ήταν αρκετά πετυχημένες και μπορούσαν να βγουν στις αγορές από την αρχή αυτής της διαδικασίας το καλοκαίρι του 2013. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει όρεξη για επενδύσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Νομίζω ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα επιβεβαιώσουν αυτή την όρεξη” πρόσθεσε.