Καταστροφική για τον κλάδο χαρακτηρίζουν οι ιδιωτικές κλινικές την επιβολή του claw back αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 κρούοντας καμπανάκι κινδύνου για τη βιωσιμότητα τους μετά το νέο “κούρεμα”.

Σήμερα μάλιστα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος ΣΙΚΕ, η Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών Πειραιά και η Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδος καλούν τα μέλη τους σε έκτακτη συνέλευση, προκειμένου να ενημερωθούν για το μέτρο και να αποφασίσουν για την αντίδραση τους.

Σύμφωνα με την “Ημερησία” οι κλινικές, σε ανακοίνωσή τους, αμφισβητούν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με τα οποία οι δαπάνες των κλινικών το 2012 έφτασαν τα 530 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2013, οι δαπάνες έχουν προϋπολογισθεί στα 312,3 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν, «οι υποβολές δαπανών Α’ τετραμήνου ανέρχονται στα 162.021 εκατ. ευρώ, το οποίο αναγόμενο σε ετήσια βάση θα δώσει δαπάνη 486 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπέρβαση 486-312=174 εκατ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να επιστρέψουμε στον ΕΟΠΥΥ».

Το ακριβές ποσοστό -σημειώνουν- θα καθαρισθεί σε νέα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, την επομένη εβδομάδα και εκτιμάται ότι ανέρχεται πάνω από 40%.

Σχετικά με τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ και τις πληρωμές, το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε ότι για τα παλιά ληξιπρόθεσμα χρέη θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα δοθεί προκαταβολή 90%, ενώ για τις τρέχουσες θα δοθεί προκαταβολή Δεκεμβρίου 2012. Ο Ιανουάριος του 2013 θα δοθεί όταν θα εκκαθαριστεί από ελεγκτική εταιρεία που θα αναλάβει να ελέγξει τους λογαριασμούς, με δαπάνες οι οποίες θα επιβαρύνουν τις κλινικές, σημειώνουν οι εκπρόσωποί τους.

Επιπρόσθετα, οι κλινικές ζητούν συμψηφισμό φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναμένουν απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών.

Ασφαλιστικές

Την ίδια ώρα σε “αναμμένα κάρβουνα” βρίσκονται και οι ασφαλιστικές εταιρείες, που φοβούνται αφενός ότι θα εκτεθούν από ένα πιθανό “κανόνι” κλινικών με τις οποίες έχουν συμβάσεις αφετέρου ότι θα κληθούν σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συνεργασίας που έχουν.

Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών που έχουν κλάδο Υγείας εμφανίζονται προβληματισμένες με τις εξελίξεις για το «κούρεμα» των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις συνεργασίες των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την “Ημερησία” από χθες τα επιτελεία των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να υπάρξουν τιμολογιακές υπερβάσεις στα τιμολόγια, δηλαδή να μην μετακυλιστούν οι επιπτώσεις του «κουρέματος» από τις κλινικές προς τους πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι ασφαλιστικές ζητούν από τις κλινικές να έχουν προνομιακή μεταχείριση οι πελάτες τους, αφού πλέον αποτελούν τη βασική πελατειακή υποδομή των ιδιωτικών κλινικών με μερίδια αγοράς που ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις το 50% των ημερήσιων εισαγωγών και νοσηλειών.

Ετσι εάν υπάρξουν “λουκέτα” σε ιδιωτικές κλινικές που έχουν αυξημένη έκθεση στον ΕΟΠΥΥ, τότε θα πληγούν έμμεσα και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν συμβάσεις με τις εταιρείες αυτές.