Στις 3 Σεπτεμβρίου πρόκειται να αποφανθεί η ΕΕ για την εξαγορά της Ολυμπιακής από την Aegean Airlines.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που επιχειρείται συμφωνία μεταξύ των δύο εταιριών. Η πρώτη ήταν το 2011 και ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση της ευρωπαϊκής επιτροπής λόγω μονοπωλιακής πρακτικής. 
Αυτή τη φορά, η απόφαση πρόκειται να σηματοδοτήσει τις προθέσεις της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής και το κατά πόσο είναι έτοιμη να προσαρμοστεί σε πολιτικές αντίστοιχες με αυτές που απαιτεί η οικονομική συγκυρία, ειδικά αυτή του ευρωπαϊκού Νότου. 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η επιτροπή απέρριψε την προτεινόμενη συγχώνευση της Ryanair και της Aer Lingus στην Ιρλανδία, άλλη μια δοκιμαζόμενη χώρα από την οικονομική κατάρρευση. 
Η Aegean Airlines και η Olympic Air ισχυρίζονται με την σειρά τους ότι η συγχώνευση τους είναι η μόνη ελπίδα επιβίωσης. Σε περίπτωση που η ευρωπαϊκή επιτροπή αποφανθεί κατά της συγχώνευσης, λένε ότι δεν διαθέτουν plan B.

Για ορισμένους αναλυτές, το γεγονός ότι η Ευρώπη διανύει το πέμπτο έτος της οικονομικής κρίσης δικαιολογεί μια χαλάρωση των περιορισμών της ΕΕ στη νομοθεσία περί ανταγωνισμού.