Της Μαριάννας Τζάννε

Λύση για να παραμείνει νόμιμα ο Παναθηναϊκός στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας  μέχρι να κατασκευαστεί το γήπεδο στο Βοτανικό, δίνει τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή στη βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και υπογράφουν πέντε υπουργοί.

Οι νέες διατάξεις προβλέπουν τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων του γηπέδου της Αλεξάνδρας για πέντε χρόνια ή μέχρι να κατασκευαστούν τα έργα της διπλής ανάπλασης στην περιοχή του Βοτανικού, τα οποία όμως προσδιορίζεται ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στο προαναφερόμενο διάστημα.

Αντίστοιχα, η άδεια κατεδάφισης του παλιού γηπέδου προβλέπεται ότι θα έχει ισχύ μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στο νέο γήπεδο και δεν θα πρέπει να υπερβαίνει επίσης τα πέντε χρόνια. 
Η νομιμοποίηση- εξαίρεση από την κατεδάφιση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Αλεξάνδρας θα γίνει μετά την εκπόνηση ειδικών μελετών για λόγους δημοσίου συμφέροντος καθώς τα κτίρια αυτά παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας.

Επιπλέον, οι άδειες δόμησης που θα εκδοθούν προβλέπεται ότι θα ελεγχθούν και θα εγκριθούν από τη ειδική υπηρεσία Οικοδομικών και Κτιριακών Κανονισμών (ΔΟΚΚ). Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η νομιμότητα της εγκατάστασης θα διαπιστωθεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος.

Ειδικά για τα προβλήματα στατικής επάρκειας, αναφέρεται ότι λαμβάνονται υπόψη οι προδιαγραφές σύνταξης μελετών που εφαρμόζονται για την έκδοση των αδειών δόμησης  και οι απαιτούμενοι έλεγχοι ακολουθούν τους κανονισμούς που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής  Από την στιγμή που τα κτίσματα λάβουν την άδεια κατεδάφισης, τότε επιτρέπεται η έκδοση αδειών δόμησης για την βελτίωση και την επισκευή τους.    

Σημειώνεται ότι οι εργασίες ανακατασκευής της Λεωφόρου έχουν ξεκινήσει από καιρό με στόχο να μεταφερθεί στην Αλεξάνδρας έως τα τέλη του μήνα!