Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Ξαφνικά το μόνο θέμα για το οποίο μπορούσαμε να χαμογελάσουμε, να πούμε ότι τρόικα και κυβέρνηση βρίσκονταν σε αρμονία και πως επιτέλους θα υπάρξει λήξη του πρώτου κύκλου διαπραγματεύσεων με θετικό πρόσημο προτού συνεχιστεί η συζήτηση για το ακανθώδες Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, αυτό των κόκκινων δανείων, εξελίχθηκε σε θρίλερ.

Οι αρχικές -έγκυρες- πληροφορίες μιλούσαν για πολύ καλά προετοιμασμένη πρόταση από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καθώς όλο το καλοκαίρι σε non stop ρυθμό ο υπουργός κ. Νίκος Δένδιας και η ομάδα του εργάστηκαν για να είναι έτοιμοι σήμερα να δώσουν λύση. Ο ίδιος ο υπουργός είχε μάλιστα επανειλημμένα τονίσει πως «η λύση θα αφορούσε αρχικά τα επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα ιδιωτικά, τα οποία σε δεύτερη φάση θα ακολουθούσαν». Μάλιστα τόσο οι τροϊκανοί διαμήνυαν πως «το θέμα βαίνει προς ολοκλήρωση», ενώ είχαν αποδεχθεί και την εισήγηση Δένδια για 100 δόσεις, αν και εκφράζονταν αμφιβολίες λίγο καιρό πριν ακόμα και για τις 72, όσο και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης βγαίνοντας από τη συνάντηση με την τρόικα στην οδό Νίκης δήλωνε ότι «τα πράγματα είναι πολύ θετικά».

Κι ενώ όλα έβαιναν βάσει προγράμματος και ομαλά, ξαφνικά παρουσιάστηκε εμπλοκή.

Πηγές του «business stories» αναφέρονται σε προσπάθεια τελικής λύσης που θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών μετά και τη διασταύρωση των στοιχείων που ζήτησε η τρόικα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κυρίως, για να διαπιστωθεί πως στη ρύθμιση δεν θα μπουν οι μεγάλοι οφειλέτες που χρωστάνε εκατομμύρια στο ΙΚΑ. Πρόκειται για μια εμμονή των δανειστών, οι οποίοι δεν επιθυμούν οι μεγαλομπαταχτσήδες, τους οποίους έχουν ξεκάθαρα στοχοποιήσει, να τύχουν για μια ακόμη φορά ευνοϊκών ρυθμίσεων. Ας μην ξεχνάμε πως ο έλεγχος αυτός αφορά πλέον το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει να δώσει τις απαντήσεις που έπρεπε, και θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ πηγές αναφέρονται σε πλήρη παρουσίαση του τελικού σχεδίου για τη ρύθμιση μετά τις 25 Οκτώβρη. Κι αυτό διότι τα κόκκινα δάνεια είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τα εν εξελίξει stress tests των τραπεζών.

Η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους στην ιστορία

Απαντώντας στο «b.s.» αναφορικά με το παρασκήνιο και την εμπλοκή της τελευταίας στιγμής που προκλήθηκε, ο κ. Δένδιας ρίχνει σαφώς τους τόνους και μιλάει για «συνέχιση των κοινών προσπαθειών μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και θετικό κλίμα σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας». Ο ίδιος δεν παραδέχεται πως υπήρξε δυσαρμονία (διαρροές αναφέρονταν σε αλλαγή στάσης του υπουργείου Εργασίας και -κυρίως- αυτού των Οικονομικών στο παρά πέντε της διαπραγμάτευσης) και θεωρεί απλά τεχνικά ζητήματα όσα τέθηκαν και τα οποία απαντήθηκαν επαρκώς από την ελληνική πλευρά και πλέον οδηγούμαστε ταχύτατα σε λύσεις. «Θα εργαστούμε μαζί με τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Ο πολύς κόσμος θα πρέπει να κατανοήσει πως πραγματοποιούμε με μεγάλο κόπο και δουλειά, με τεχνοκρατική αντίληψη και συναίσθηση ευθύνης, τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους στην ιστορία. Πρόκειται για ένα μοντέλο που θα αποτελέσει πρωτοτυπία στην οποία πολλοί διεθνώς αργότερα θα βασιστούν. Δυσκολίες όντως υπήρξαν. Οπως είχαμε δεσμευτεί, σταθήκαμε αντάξιοι του έργου που μας ανέθεσε ο πρωθυπουργός και παρουσιάσαμε ένα σχέδιο βιώσιμο, πετυχαίνοντας μάλιστα και έναν πολύ καλό αριθμό δόσεων για τον οποίο ελάχιστοι πριν θα ποντάριζαν», αναφέρει και προσθέτει: «την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή η τρόικα, λίγο πριν φύγει, έθεσε κάποιες μικρές τεχνικές λεπτομέρειες.

Η πρώτη αφορούσε τις διασταυρώσεις με τα στοιχεία του χρέους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο σκέλος αυτό δεν εμπλέκεται το δικό μας υπουργείο, άρα περιμένουμε άμεσα την παρέμβαση των αρμόδιων, που είναι το Οικονομικών μαζί με τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης ζήτησαν τον εξατομικευμένο έλεγχο των 1.000 και πλέον μεγάλων επιχειρήσεων από το υπουργείο Οικονομικών. Επειδή η εισήγησή μας για τα κόκκινα δάνεια αφορά χρέη, εκτός προς τις τράπεζες, και προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, έπρεπε λοιπόν να υποχωρήσουμε συνολικά».

Ρύθμιση μόνο για τις επιχειρήσεις

Επίσης ο κ. Δένδιας διαψεύδει όσα είχαν γραφτεί, ότι δηλαδή η ρύθμιση δεν θα αφορά στη φάση αυτή μονάχα τις επιχειρήσεις αλλά και τους ιδιώτες: «Το ξεκαθαρίζω για να είμαι σαφής και να ενημερωθούν σωστά οι πολίτες. Ο προγραμματισμός μας εξελίσσεται όπως από την αρχή είχαμε δεσμευτεί. Πρώτα θα γίνει η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξει ανακούφιση προς αυτή την κατεύθυνση και να ανοίξει επιτέλους η αγορά εργασίας και θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο άλλο σχέδιο για τους ιδιώτες και τα νοικοκυριά.

Ο,τι έχουμε πει ισχύει εις το ακέραιο». Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζει πως η προσέγγιση επίλυσης των προβλημάτων της αγοράς έχει ολιστικό χαρακτήρα και θα συνεχιστεί και με άλλα εργαλεία που ήδη είναι δρομολογημένα. Ηδη το Institution for Growth, εκτός των γερμανικών κεφαλαίων της KfW και των γαλλικών που θα εισρεύσουν, θα διευρύνει τους πόρους του και αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετα κεφάλαια που θα διευκολύνουν με ρευστότητα τις επιχειρήσεις. «Οι δράσεις είναι συνεχείς. Εχουμε ένα πλήρες πακέτο στήριξης της επιχειρηματικότητας όπως η προσπάθεια επιδότησης των επιτοκίων των ενήμερων δανείων μέσω του ΕΣΠΑ, η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε ΙΚΕ και Α.Ε., η παροχή βοήθειας στο εξαγωγικό εμπόριο, ενώ σε θεσμικό επίπεδο επισπεύδουμε τη δραστική μείωση αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, παρέχοντας ταυτόχρονα και βοήθεια σε επιμέρους κλάδους όπως τα logistics», καταλήγει.