Της Ελένης Στεργίου, Βρυξέλλες

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Δευτέρας οι ακροάσεις των υποψηφίων Ευρωπαίων Επιτρόπων.

Τα ονόματα  πρότεινε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει καθήκοντα το Νοέμβριο, εφόσον το Σώμα της Ευρωβουλής πει το «ναι». Ο Γούνκερ με σύμμαχο την εμπειρία του προσπάθησε οι επιλογές του να κρατήσουν τις ισορροπίες και αυτό φαίνεται από την επιλογή να δώσει σε ένα Βρετανό το χαρτοφυλάκιο Χρηματοπιστωτικών Αγορών και Υπηρεσιών. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα «όχι» του Ευρωκοινοβουλίου σε κάποιον από τους υποψηφίους θα ταράξει τα νερά και το οικοδόμημα «δυνάμεων» του Γιούνκερ.

Πρεμιέρα με τη  Σεσίλια Μάλμστομ

Η Σουηδή Σεσίλια Μάλμστομ έκανε ποδαρικό στη διαδικασία και πραγματοποίησε την ακρόασή της τη Δευτέρα το απόγευμα. Φιλοδοξεί να διαχειριστεί το χαρτοφυλάκιο Εμπορίου και θέλει να εστιάσει στην αναβάθμιση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και του ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ. Η υποψήφια και μία από τις αγαπημένες του Γιούνκερ ήρθε πολλές φορές σε δύσκολη θέση, διότι χρειάστηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις, διαφόρων ευρωβουλευτών σχετικά με τις κατηγορίες  που την κυνηγούν για «υπόγειες» συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες και έκανε λόγο  για «ψέματα».  Μάλιστα, όσο και αν προσπάθησε να αμυνθεί και να απαντήσει, άκουσε πολλά πικρόχολα αστεία από τους συναδέλφους της κατά τη διάρκεια της ακρόασης, που την συμβούλευαν να μη χρησιμοποιεί καθόλου ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε ένα ανεπίσημο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τις αρχές του 2012 κατά το οποίο  Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν στην υποψήφια Επίτροπο ότι ανησυχούν για τις νέες ευρωπαϊκές προτάσεις για αυστηριοποίηση της προστασίας  δεδομένων και της ζητούν να τους ενημερώσει  σχετικά. Μάλιστα, κάποια μέσα ενημέρωσης της Σουηδίας αναφέρουν ότι το email αποκαλύπτει πως η υποψήφια  Επίτροπος ή κάποιος από το γραφείο της είχε ανταλλαγή πληροφοριών και πως είχε αποστείλει και ένα απόρρητο έγγραφο που περιείχε πληροφορίες σχετικά με την εσωτερική πολιτική της ΕΕ και τους νέους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων. 

Ποια είναι: Η κ. Μαλμστρομ γεννήθηκε 15 Μαΐου του 1968, είναι χρόνια στην πολιτική ζωή της χώρας της και υπηρετούσε ως Ευρωπαίος Επίτροπος για τις εσωτερικές υποθέσεις της Επιτροπής του Μανουέλ Μπαρόζο. Πριν από τον διορισμό της ως Επιτρόπου, είχε υπηρετήσει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά το διάστημα 1999-2006, αλλά και Υπουργός Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το  2006-2010. Είναι μέλος του Φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, το οποίο είναι ένα εκπροσωπείται από το ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά του, ο  Καρμένου Βελα, υποψήφιος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, από τη Μάλτα έδωσε μεγάλη σημασία στη Μεσόγειο και την προστασία των ευρωπαϊκών θαλασσών, ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτική της θα επικεντρωθεί γύρω από την «μπλε» ανάπτυξη, δηλαδή την ορθή εκμετάλλευση των θαλασσών και η ανάπτυξη της πράσινης ανάπτυξης, καθώς θα δώσουν αρκετές θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ.

Ποιων τρίζει η καρέκλα

Σε δύσκολη θέση είναι ο Ούγγρος Τίμπορ Ναβράσις, ο οποίος είναι και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού της χώρας. Όπως σιγοψιθυρίζεται στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου  δεν έχει πολλά προσόντα και τα καλύτερα διαπιστευτήρια. Επίσης, πολλοί έχουν αντιρρήσεις με την επιλογή του Τζοναθαν Χιλ, λέγοντας ότι είναι ο λύκος που θα φυλάει τα πρόβατα και αναφέρονται στα μέτρα των Βρυξελλών για το City του Λονδίνου και τα χρηματιστήρια.

Επίσης, ο Ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε είναι υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος. Ο Γιούνκερ έχει εισπράξει πολλές κριτικές για αυτή την επιλογή καθώς έχει… μεγάλο μερίδιο μετοχών σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι προέβη σε πώληση των ποσοστών, ωστόσο κατηγορείται ότι δεν θα λαμβάνει αντικειμενικές αποφάσεις.  Παράλληλα, η πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Αλένκα Μπράτουσενκ αναμένεται να γίνει αντιπρόεδρος για την Ενεργειακή Ένωση. Ωστόσο, θα έρθει σε δύσκολη θέση να εξηγήσει  γιατί η εισερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση προσπαθεί να την αντικαταστήσει.

Λιτότητα κατά ανάπτυξης

Μεγάλη μάχη θα δώσει για να επιβληθεί ο υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων και γνωστός στην Ελλάδα Πιερ Μοσκοβισί. Ο Φιλανδός υποψήφιος για αντιπρόεδρος Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας έχει Ζ. Κατείνεν είναι υπερμαχος της λιτότητας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης και σύμμαχος της γερμανικής πολιτικής, έχοντας αναφερθεί σκληρά για την Ελλάδα. Από την άλλη, ο πρώην Γάλλος υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να δοθεί βάρος σε αναπτυξιακές πολιτικές. Οι εν λόγω ακροάσεις, σύμφωνα με σχολιαστές, θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα δείξει πως θα κινηθεί η Ευρώπη. Ο κ. Μοσκοβισί μιλά την προσεχή Πέμπτη το πρωί και ο Φιλανδός τις 7 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα της Τρίτης – Τετάρτης

Ο Έλληνας Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίζεται στο Ευρωκοινοβούλιο το μεσημέρι της  Τρίτης (14,30), ο  Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης για το χαρτοφυλάκιο της ανθρωπιστικής πολιτικής, μερικές ώρες αργότερα και στη συνέχεια ο Αυστριακός Γιοχανς Χαν για τη συνοριακή πολιτική. Την Τετάρτη μιλά Κορίνα Κρετού από τη Ρουμανία, η οποία θα διαχειρίζεται το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του ΕΣΠΑ, ο Βρετανός Τζοναθαν Χιλ, ο Τίμπρο Ναβρασίς για τα θέματα Παιδείας και πολιτισμού. Η Μαριάνα Θίσεν από το Βέλγιο για θέματα απασχόλησης.