Στην Αθήνα θα βρίσκονται από την Κυριακή οι εκπρόσωποι των δανειστών, προκειμένου να ξεκινήσει η “μάχη” της νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Το πρώτο ραντεβού του κλιμακίου έχει οριστεί για τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Από το οικονομικό επιτελείο θέτουν ως πρώτο στόχο να διασφαλιστεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα είναι η οριστικοποίηση σχεδίων αναδιάρθρωσης ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, εκκαθάριση οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ προκειμένου να πάρουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης, τον νέο κώδικα των δικηγόρων κ.α.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να πειστεί η τρόικα ότι μπορεί να στεφθεί με επιτυχία η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και να διασφαλιστεί η διατήρηση «εν ζωή» των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ με διαχειρίσιμες απώλειες, ενώ παραδέχεται πως δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν αποχωρήσεις προσωπικού.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα στοιχεία για την ανάπτυξη θα ευνοήσουν την αποφυγή δημοσιονομικών μέτρων και ότι οι όποιες ανάγκες του προϋπολογισμού θα καλυφθούν μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις.

Η τρόικα ήδη προσδιορίζει στα 5 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016, όταν η κυβέρνηση το τοποθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ.

Το εάν θα ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα θα ξεκαθαρίσει μετά τα μέσα Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση διαπραγμάτευσης με την τρόικα, λόγω της ετησίας Συνόδου του ΔΝΤ (11-13 Οκτωβρίου) και της συνεδρίαση του Eurogroup (14 Οκτωβρίου).

Η διαπραγμάτευση με τη τρόικα θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά προς τα τέλη του χρόνου καθώς τότε αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το μείζον ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού, με το ΔΝΤ να κάνει λόγο για 10,9 δισ. ευρώ, που θα κρίνει σε καθοριστικό βαθμό το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.