Μπορεί η κρίση να έχει πλήξει την παγκόσμια αμυντική βιομηχανία και ειδικά τα αεροσκάφη, ωστόσο οι παραγγελίες στην αρχαιότερη αεροπορική έκθεση, το Paris Airshow, ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 100 δισ. δολάρια.
Η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στην Ευρώπη, οριστικοποίησε την παραγγελία 175 αεροσκαφών Boeing 737-800, αξίας περίπου 15,6 δισ. δολαρίων κατά την τρίτη ημέρα του σόου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία αεροσκαφών του αμερικανικού ομίλου που πραγματοποιείται από ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζεται η παραγγελία άλλων 200 αεροσκαφών Boeing νέας γενιάς, τύπου 737 MAX, που μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του έτους, εκτιμώμενης αξίας 20 δισ. δολαρίων.

Και η Airbus όμως πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις, με την οριστικοποίηση μια πολυαναμενόμενης συμφωνίας για την παραγγελία 25 ελαφρών αεροσκαφών, Α350, από την Air France-KLM, αξίας 7,2 δισ. δολαρίων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σφράγισε επίσης συμφωνία ύψους 8,6 δισ. δολαρίων για άλλα 30 Α350-900 από τη Singapore Airlines.

Το A350, που πραγματοποίησε την παρθενική πτήση του την περασμένη Παρασκευή, είναι η απάντηση της Airbus στο δημοφιλές 787 Dreamliner της Boeing. Η “μάχη” ανάμεσα στα δύο μοντέλα έχει αποτελέσει το “κλου” του σόου , καθώς οι κατασκευαστές αεροσκαφών διαγκωνίζονται προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση από τις αναδυόμενες αγορές, κυρίως της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.