Κύμα αυξημένων ελέγχων για πιθανές δραστηριότητες ξεπλύματος παράνομου χρήματος από εταιρείες μέσω εικονικών νομισμάτων διαπιστώνεται τη τελευταία εβδομάδα, με τους επενδυτές του bitcoin να παρακολουθούν μπερδεμένοι τις εξελίξεις. 

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του έτους, όταν η τιμή του νομίσματος κατέγραψε τρελές διακυμάνσεις  που έφερε μεγάλα κέρδη αλλά και μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές. Τότε η τιμή του εικονικού νομίσματος είχε φθάσει από τα 260 δολάρια, στα 150 δολ., μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Σήμερα η τιμή του bitcoin κυμαίνεται στα 128 δολάρια.

Η εταιρεία OKPay, που διαχειρίζεται πληρωμές μέσω του διαδικτύου, “έκοψε” τη Δευτέρα κάθε είδους συναλλαγή που σχετίζεται με το εικονικό νόμισμα, επικαλούμενη τη νομοθεσία σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος.

Η χρονική στιγμή που αποφάσισε η εταιρεία να διακόψει τις συναλλαγές ήταν “προφητική” αφού, λίγες ημέρες μετά οι αμερικανικές αρχές διέλυσαν δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος στο Ιντερνετ μέσω του οποίου τα τελευταία 7 χρόνια υπολογίζεται ότι ξεπλύθηκαν πάνω από 6 δισ. δολάρια.

Οι αρχές διαπίστωσαν ότι η εταιρεία Liberty Reserve, με έδρα την Κόστα Ρίκα, ξέπλενε μέσω ενός διαδικτυακού νομίσματος όπως το Bitcoin χρήματα από παράνομες δραστηριότητες.
Η Liberty Reserve κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για έλλειψη  επαλήθευσης της ταυτότητας των χρηστών της,  όπως οι “Russia Hackers» και «Hacker Account.”

Να σημειωθεί ότι η Liberty Reserve, μαζί με την Dwolla, συνέβαλλαν στην ταχεία ανάπτυξη του Bitcoin.

Εντωμεταξύ την Πέμπτη το MT. Gox που θεωρείται η μεγαλύτερη πλατφόρμα διαπραγμάτευσης του Βitcoin ανακοίνωσε ότι θα απαιτεί πλέον τον έλεγχο των λογαριασμών των χρηστών πριν γίνει οποιαδήποτε συναλλαγή.