Κάθε άλλο παρά θετική εικόνα έχει δημιουργήσει στον επιχειρηματικό κόσμο η ανατροπή της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank, καθώς, όπως λένε, η εμπιστοσύνη χάνεται απέναντι στην δυνατότητα εκτέλεσης προγραμματισμένων σχεδιασμών. Τα ερωτήματα που απασχολούν είναι κατά πόσο μια νέα τροπή μπορεί να εξασφαλίσει την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μέσα σε μια ελληνική οικονομία, όπου οι παραγωγικές μονάδες υπονομεύονται με πάρα πολλούς τρόπους ενώ η ύφεση βαθαίνει, όπως ανέφερε το ΙΟΒΕ.
Όπως σημειώνουν επιχειρηματικοί κύκλοι η ανατροφοδοτούμενη πτώση της ελληνικής οικονομίας δεν δείχνει να ανατρέπεται. Παράλληλα η άρνηση της Τρόικας δείχνει, ότι δεν εμπιστεύεται ούτε τις ελληνικές διοικήσεις αλλά και ούτε την ελληνική πολιτική ηγεσία να εκτελέσει το εγχείρημα. Πρώτον εξαιτίας του αυξανόμενου ρίσκου λόγω επιδείνωσης της οικονομίας, εξαιτίας του μεγέθους του συστημικού ρίσκου του deal αλλά και της κατάρρευσης της Κύπρου.
Την ίδια στιγμή κύκλοι του Λονδίνου που είχαν αναλάβει να βοηθήσουν την κατάσταση αναφέρουν ότι ούτως ή άλλως δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί η συγχώνευση, εξηγώντας ότι τα μεγάλα κεφάλαια δεν πίστευσαν ότι μπορούσε το σχήμα να περπατήσει.
Άνθρωποι διεθνών οίκων, που είχαν έλθει σε επαφή ακόμα και με το Μαξίμου και είχαν αναλάβει να διερευνήσουν το θέμα κατηγορηματικά αναφέρουν ότι το Deal ήταν αδύνατο. Με τα δεδομένα αυτά η επιχειρηματική κοινότητα αναρωτιέται για την αξιοπιστία του εγχειρήματος από κυβερνητικής πλευράς και γιατί άφηναν να εξελίσσεται η υπόθεση ενώ γνώριζαν ότι δεν είχε πιθανότητες επιτυχίας.
Οι επιχειρηματίες ανησυχούν και για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην πραγματική αγορά, καθώς οι επιχειρήσεις που χρειάζονται καύσιμο δανείων και δεν έχουν, δεν ξέρουν σήμερα με ποιόν θα κάτσουν αύριο να συζητήσουν όσον αφορά τις ρυθμίσεις ή τις διευθετήσεις τους,σε μια περίοδο μειωμένης ζήτησης αλλά και έλλειψης ρευστού.
Ετσι όμως, λένε, δεν είναι δυνατό να βγει μια οικονομία που βρίσκεται στην εντατική από το πρόβλημα και οι δυστοκίες αυτές λειτουργούν υπέρ της αβεβαιότητας. Στην ίδια κατεύθυνση οι επιχειρηματίες που αυτή τη στιγμή αισθάνονται ότι δίνουν μάχη αβοήθητοι σε πάρα πολλούς τομείς όπως η υπερφορολόγηση, το ενεργειακό κόστος και άλλοι, ανησυχούν γιατί οι ανεπαρκείς και καθυστερημένες ανακεφαλαιοποιήσεις μπορεί να εξαντλήσουν τα αποθεματικά του ΤΧΣ, ανοίγοντας δρόμους για λύσεις που μέχρι τώρα απορρίπτονται σθεναρά από όλους και είναι απευκταίες για την αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Πολύ περισσότερο αν όλες αυτές οι ολιγωρίες και η αναποφασιστικότητα συντελέσουν στο να επανέλθει κύμα φυγής καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Π.ΜΠ.