Οι Γάλλοι επιχειρηματίες επιφύλαξαν ένα ηχηρό μήνυμα στον Φ. Ολάντ: Βάλε σε τάξη το σπίτι σου και εμάς άφησε μας ήσυχους.

Η επίθεση που εξαπέλυσαν οι Γάλλοι επιχειρηματίες στον υπουργό Οικονομικών Π. Μοσκοβισί σε οικονομικό συνέδριο στην Εξ-αν-Προβάνς ήταν σφοδρή, κατηγορώντας τον για υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και για ασαφή οικονομική πολιτική, κατηγορίες που ο ίδιος απέρριψε ως “άκομψες” και “εύκολες|. Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών προέτρεψαν τον Ολάντ να σταματήσει τις συνεχείς αλλαγές στις ρυθμίσεις και να επικεντρωθεί στην απομείωση των κρατικών δαπανών πριν τα εκλογικά χρονοδιαγράμματα περιορίσουν την ικανότητά του να περάσει δύσκολα και αντιλαϊκά μέτρα.

“Στη Γαλλία το πραγματικό πρόβλημα είναι το κράτος”, είπε ο Christophe de Margerie, επικεφαλής της Total SA. “Είναι προφανές ότι το κράτος πρέπει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι το κύριο μέλημα των Γάλλων. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να κοιτάζει τη δική της δουλειά και να μη μας υποδεικνύει τι θα κάνουμε.”

Οι παρατηρήσεις από τον επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ευρώπης, συμπυκνώνουν την απογοήτευση των επιχειρηματιών, καθώς η Γαλλία εισέρχεται στο τρίτο έτος συρρίκνωσης της οικονομίας της. Ο Ολάντ που βρίσκεται στο δεύτερο έτος της πενταετούς θητείας του, αγωνίζεται να εξισορροπήσει τις ανάγκες της χώρας με τις απαιτήσεις στελεχών του κόμματός του να επιβραδύνει το ρυθμό των περικοπών του ελλείμματος για την προστασία των πολιτών από την ανεργία που αυξάνεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Μετά από την αύξηση των φόρων κατά περίπου 70 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών, η γαλλική καταναλωτική δαπάνη έχει μείνει στάσιμη και οι επενδύσεις έχουν καταρρεύσει. Ολόκληρες δεκαετίες πολιτικών για τη προστασία των θέσεων εργασίας έχουν μειώσει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, που πέρυσι κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985. Τα κέρδη των γαλλικών μη χρηματοοικονομικών εταιρειών είναι λιγότερα από το 15% ​​ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σε σύγκριση με περίπου 25% στη Γερμανία.

Μετά από μόλις ένα χρόνο διακυβέρνησης και με τη δημοτικότητά του σε ένα χαμηλό ρεκόρ, ο Ολάντ έχει 11 μήνες πριν οι ψηφοφόροι έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 25 Μαΐου. Πρέπει να επιταχύνει τη δημιουργία φιλικού κλίματος προς τις επιχειρήσεις πριν μια πιθανή εκλογική απώλεια παρεμποδίσει την ικανότητά του να ηγηθεί των αλλαγών, είπαν οι επιχειρηματίες στο ετήσιο συνέδριο Cercle des Economistes.

Τώρα η προσοχή στρέφεται στην ικανότητα του Ολάντ να πραγματοποιήσει τις περικοπές των δαπανών στον προϋπολογισμό του 2014, που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να δημοσιευθεί 25 Σεπτεμβρίου.
Οι δημόσιες δαπάνες στη Γαλλία αντιπροσωπεύ
ουν το 57% του ΑΕΠ, το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, αμέσως μετά τη Δανία.

Το κράτος έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλο”, δήλωσε ο Augustin de Romanet, Διευθύνων Σύμβουλος της Aeroports de Paris, στο Aix. “Είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, και ότι δεν έχουμε τα μέσα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές υποσχόμενοι νέες κοινωνικές δαπάνες;”

Ο Ολάντ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες για να συρρικνωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού – το έβδομο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο χρόνο μετά την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Κύπρο.
Ωστόσο, μία από τις πρώτες
κινήσεις του μετά την εκλογή του ήταν να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 από 62 για τους εργαζόμενους που ξεκίνησαν να εργάζονται νωρίς, που επηρεάζει περίπου 110.000 ανθρώπους το χρόνο και οι οποίοι χρηματοδοτούνται από την αύξηση κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες σε δαπάνες προσωπικού.