Mετωπική σύγκρουση με τις ιστοσελίδες ενοικίασης βιλών, διαμερισμάτων και δωματίων στην Ελλάδα ανοίγουν οι ξενοδόχοι της Ελλάδας. Παράλληλα, δίνεται μάχη χαρακωμάτων και με τους ιδιοκτήτες βιλών, οι οποίες εκμισθώνονται σωρηδόν στο εξωτερικό.
Τούτο έχει ως συνέπεια ορισμένοι να πανηγυρίζουν για την αύξηση των αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια, η οποία όμως δεν καταγράφεται στα νομίμως λειτουργούνται καταλύματα.
Οι απώλειες για τα ελληνικά ξενοδοχεία αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια υπολογίζονται από ανθρώπους της αγοράς σε ποσά που υπερβαίνουν τα 600 εκατ. ευρώ σήμερα. Πρόκειται για έσοδα που δεν φορολογούνται, αφού οι πληρωμές γίνονται είτε σε pay pal λογαριασμούς είτε με μετρητά.
Οι ιστοσελίδες είναι δεκάδες, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της airbnb.com, όπου για 18 ευρώ ημερησίως μπορεί να νοικιάσεις ακόμη και ένα δωμάτιο ενός διαμερίσματος με πρωινό στην Αθήνα!
Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παρουσιάζει συνολικά περισσότερα από 4.000 διαμερίσματα και βίλες στην Ελλάδα τα οποία διαθέτει στο εξωτερικό και παρότι χάνονται έσοδα για την Ελλάδα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα δίνει μάχη να συγκεντρώσει έσοδα από την τουριστική βιομηχανία, η πολιτεία κωφεύει.
Οπως επισημαίνει στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας κ. Γιώργος Τσακίρης, το φαινόμενο των καταλυμάτων που δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια λειτουργίας λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας λόγω της οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.
Το ΞΕΕ έχει αποφασίσει ότι θα ενεργοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ενοικιαζόμενων καταλυμάτων. Σκεφτείτε μόνο ότι η Ελλάδα έχει περίπου 2 εκατομμύρια εξοχικές κατοικίες. Τι θα γίνει εάν το 10%-15% των ιδιοκτητών δελεαστεί από το κίνητρο αυτής της οικονομικής ελευθεριότητας και ατιμωρησίας και αποφασίσει να τις ενοικιάζει παράνομα;
Δηλαδή θα έχουμε ένα παράλληλο καταλυματικό δυναμικό, ισοδύναμο με το νόμιμο, που βέβαια δεν θα παράγει ούτε απασχόληση ούτε έσοδα για την κοινωνία και θα λειτουργεί σε ένα προνομιακό ανταγωνιστικό περιβάλλον απέναντι στα νόμιμα.
Υπογραμμίζεται ότι τα καταλύματα ενοικιάζονται από 500 έως 8.500 ευρώ την εβδομάδα χωρίς, όπως επισημάνθηκε παραπάνω, τα εισοδήματα να δηλώνονται, να εκδίδονται παραστατικά και να πληρώνονται οι σχετικοί φόροι. Σύμφωνα με υπολογισμούς, με βάση τον προβλεπόμενο ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος ανά μονάδα κατοικίας η φοροδιαφυγή ξεκινάει από τις 6.700 και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει τις 90.000 ευρώ!
Οι βίλες και τα σπίτια που ενοικιάζονται παράνομα χωρίς να έχουν επίσημη άδεια και το σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ υπολογίζονται σε 70.000, την ίδια στιγμή που τα ξενοδοχεία που λειτουργούν στην Ελλάδα ανέρχονται σε 9.670 με 771.271 κλίνες. Ως εκ τούτου τα διαφυγόντα έσοδα για τον τουρισμό της χώρας και το Ελληνικό Δημόσιο από την παράνομη μίσθωση εξοχικών και πολυτελών κατοικιών ετησίως ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος και εκτιμήσεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Παρατηρητήριο Παραπλανητικής Διαδικτυακής Διαφήμισης
Την ίδια ώρα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος γίνεται διαρκώς αποδέκτης παραπόνων και καταγγελιών τόσο από ξενοδόχους όσο και από πελάτες, που αφορούν σε παραπλανητική προβολή και διαφήμιση καταλυμάτων και υπηρεσιών στο Διαδίκτυο.
Η αλματώδης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και της χρήσης του Διαδικτύου τα τελευταία χρόνια έχει δώσει τη δυνατότητα σε ορισμένους επαγγελματίες -και μη- να παραπλανούν τους καταναλωτές εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη αυστηρού νομοθετικού πλαισίου:
– είτε προβάλλοντας υπηρεσίες που δεν ανταποκρίνονται σε αυτές που διαθέτουν τελικώς στο καταναλωτικό κοινό,
– είτε προβάλλοντας υπηρεσίες για τις οποίες δεν έχουν πιστοποιηθεί ή αδειοδοτηθεί (π.χ. χρήση του όρου «hotel» από μη αδειοδοτημένα καταλύματα).
Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής και την προστασία του κλάδου, αλλά και των καταναλωτών, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του αποφάσισε τη σύσταση του Παρατηρητηρίου Παραπλανητικής Διαδικτυακής Διαφήμισης (ΠΠΔΔ), με βασικό στόχο τον περιορισμό και, ει δυνατόν, την εξάλειψη των φαινομένων παραπλανητικής προβολής στο Διαδίκτυο.
Το ΠΠΔΔ θα παρακολουθεί εσωτερικά και θα καταγράφει τα κρούσματα και τις πρακτικές που συνιστούν παραπλανητική διαδικτυακή προβολή και διαφήμιση με τη συλλογή αναφορών από θιγόμενους επαγγελματίες ή πελάτες, οι οποίες θα υποβάλλονται μέσω ειδικής φόρμας διαθέσιμης στο website του ΞΕΕ. Στη συνέχεια το ΞΕΕ, τηρώντας τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο, θα αναλαμβάνει αρχικά τη διακρίβωση της βασιμότητας κάθε υποβληθείσας αναφοράς και μετέπειτα την προώθηση των βάσιμων αναφορών στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες (π.χ. Δ/νσεις των υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης κ.τ.λ.). Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, οπότε άρχισε η λειτουργία του Παρατηρητηρίου πιλοτικά, συγκεντρώθηκαν 27 αναφορές, εκ των οποίων οι 14 έχουν ήδη διευθετηθεί και οι υπόλοιπες εξετάζονται.