Tης Μαριάννας Τζάννε
 
Μάχη για να μην χαθούν 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που προορίζονται για την χρηματοδότηση των τεσσάρων εργοστασίων απορριμμάτων καταβάλλει η κυβέρνηση που βρίσκεται αντιμέτωπη με τα τερτίπια των εργολάβων που συνεχίζουν να καθορίζουν τους όρους του παιχνιδιού. Το μεγάλο αγκάθι είναι οι δικαστικές προσφυγές μεταξύ των συνυποψηφίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον πρώτο διαγωνισμό για την μονάδα απορριμμάτων στο Γραμματικό έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων από τέσσερις διαγωνιζόμενες εταιρείες, η εκδίκαση των οποίων ορίστηκε για τις 5 Ιουλίου. Οι προσφυγές που προηγήθηκαν στη Βορειοανατολική Αττική και αναμένεται να επαναληφθούν και στους άλλους διαγωνισμούς προκαλούν καθυστερήσεις που κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τα ήδη σφιχτά χρονοδιαγράμματα των έργων. Η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ επιδιώκει οι διαγωνισμοί να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του έτους, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα της δικαιοσύνης στην εκδίκαση των ενστάσεων.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής και Πρόεδρο του Συνδέσμου που είναι υπεύθυνος για την διαχείριση απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) κ. Γιάννη Σγουρό, «από τον χρόνο εκδίκασης και έκδοσης των αποφάσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό εάν θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες μέσα στο έτος». Στην Περιφέρεια ζητούν οι αποφάσεις να εκδοθούν σύντομα για να μην χαθεί η τελευταία ευκαιρία, για να αποκτήσει η Αττική σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Χθες ολοκληρώθηκε η α’ φάση των διαγωνισμών για τις μονάδες της Κερατέας και των Άνω Λιοσίων. Στο επόμενο στάδιο περνούν για το πρώτο έργο έξι σχήματα (Άκτωρ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή – ΔΕΗ ΑΕ, ΜΕΤΚΑ ΑΕ – Χρ. Δ. Κωνσταντινίδης,  Archirodon Group N. – Intrakat – Envitec AE, J & P ΑΒΑΞ – Μεσόγειος και Νοvaera Hellas). Αντίστοιχα για το εργοστάσιο των Άνω Λιοσίων επιλέχθηκαν οι ίδιες κοινοπραξίες, πλην της Novaera Hellas η οποία δεν είχε κατέβει στον διαγωνισμό. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει προς έγκριση στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ το πρακτικό και για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Φυλής.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού και για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει το έργο ΣΔΙΤ για την Αχαΐα στην οποία περνούν τα γνωστά πέντε σχήματα συν την εταιρεία Τοξότης.

Στην Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία και τις Σέρρες αναμένονται δεσμευτικές προσφορές εντός Ιουλίου. Στην ΄Ήπειρο έχουν υποβληθεί επτά εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και αναμένεται εντός του Ιουνίου να ολοκληρωθεί η προεπιλογή. Αντίστοιχα στη Δυτική Μακεδονία έχουν υποβληθεί τρεις δεσμευτικές προσφορές, ενώ στην Κέρκυρα αναμένεται η έναρξη διαγωνισμού εντός του μήνα.