«Τοποθετήσαμε τον τουρισμό στο επίκεντρο της οικονομικής ζωής της χώρας και καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της στο εξωτερικό», τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα της κλειστής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Η κ. Κεφαλογιάννη  υπογράμμισε, ότι η σύσταση του αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού υπήρξε αναγκαία, όπως επίσης και η σύσταση των δυο γραμματειών με την παράλληλη αναδιάρθρωση του ΕΟΤ.
Η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε πως είναι στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον τουρισμό μέσω του οποίου προωθείται μεταξύ άλλων η ενοποίηση καταλυμάτων, η εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων, η λειτουργική τακτοποίηση λιμένων και χιονοδρομικών κέντρων κ.α.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης κάνοντας αναφορά στα πεπραγμένα του Συνδέσμου εξήρε το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει την άμεση παρακολούθηση και συντονισμό των τουριστικών δράσεων. Όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης το πρωθυπουργικό γραφείο παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις έχοντας θέσει μάλιστα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Για το επόμενο διάστημα, ο ΣΕΤΕ αναμένει να γίνει πράξη η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και να κλειδώσει στο 13%. Μάλιστα, ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε να ακολουθηθεί το γαλλικό μοντέλο ως προς την εφαρμογή του (να αναγράφεται δηλαδή η τιμή του προϊόντος πριν και μετά την έκπτωσή του), ενώ για την επόμενη χρονιά ζήτησε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Μείωση του ΦΠΑ και στην ακτοπλοΐα να πάει στο 6,5%, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού τουριστικού πακέτου στο 6,5%, μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και χορήγηση visa σε μια ημέρα. Ιδιαίτερα κρίσιμο για τη βιωσιμότητα του κλάδου παραμένει το αίτημα για χορήγηση δανείων στις τουριστικές επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά επιτόκια.