Του Δημήτρη Παφίλα

Η Οδός Αθηνών δεν έχει… ιστορία να πουλήσει και έχει μείνει δίχως “καύσιμα”, εξ ου και η αγορά έχει χάσει σχεδόν 45% από τα υψηλά των 1.159 μονάδων.

Από τότε, διόλου τυχαία δεν έχουν ολοκληρωθεί τρεις ιδιωτικοποιήσεις (ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ), ενω δύο άλλες ιδιωτικοποιήσεις (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) παραπέμπονται για τις καλένδες. Από την άλλη πλευρά, ο χαμηλός τζίρος έχει φθάσει κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ (25 εκατ. ευρώ χθες), γεγονός που δείχνει ότι, κάποια ξένα funds έχουν πρόβλημα και με τις χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις -σ.σ είναι χαρακτηριστικό ότι, ένας ξένος επενδυτής σημείωνε πρόσφατα, πως η οδός Αθηνών έχει κεφαλαιοποίηση (58,8 δισ. ευρώ) σχεδόν όσο και… η γερμανική BMW (48,5 δισ. ευρώ)-.

Με άλλα λόγια το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μικρό για τα μέτρα ορισμένων επενδυτών καθώς φοβούνται να προχωρήσουν σε μεγάλες τοποθετήσεις.

Χθες εν μέσω τεχνικών προβλημάτων, έκλεισε μεν στις 800 μονάδες, αλλά ενδοσυνεδριακά έφθασε και τις 788 μονάδες. 

Απο τις 20 Μαϊου, εδραιώθηκε η κατάρρευση του ΕΟΠΠΥ και ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων, ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε τις απολύσεις και την κινητικότητα στο δημόσιο, από τομείς που δεν διαθέτουν και την μεγαλύτερη συνδικαλιστική δύναμη, όπως λ. Χ η Δεη.

Όπως μαρτυρούν χρηματιστές και επενδυτικοί παράγοντες, η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε ένα τέλμα καθώς μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, όχι μόνο δεν μπήκαν νέα κεφάλαια, αλλά αντίθετα αποχώρησαν κάποιοι ξένοι επενδυτές αφού ορισμένες τράπεζες κρίθηκαν ακριβές με όρους P/ book value (τιμή προς λογιστική αξία). Τα χαρακτηριστικά μετά τις αυξήσεις είναι ο χαμηλός τζίρος (η αγορά “αφυδατώθηκε” εξαιτίας των αυξήσεων ), η απουσία θετικών εξελίξεων στις ιδιωτικοποιήσεις με κορυφαία περίπτωση τα “πισωγυρίσματα” στην υπόθεση του ΟΠΑΠ. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κανένας ξένος επενδυτής δεν θα κοιτάξει ξανά την Ελλάδα, εφόσον δεν ολοκληρωθεί η υπόθεση του ΟΠΑΠ, αλλά και της ΔΕΠΑ αφού και στις δυο περιπτώσεις παρατηρείται ότι, στην μεν πρώτη δεν προετοιμάστηκε σωστά, δεν δε δεύτερη το αρμόδιο Ταμείο δεν γνώριζε καν τις προθέσεις της ρωσικής εταιρείας Gazprom!

Εγκλωβισμός ξένων κεφαλαίων σε τράπεζες

Σε ότι αφορά τις τράπεζες , σύμφωνα με ένα Έλληνα χρηματιστή, “οι ξένοι παρασύρθηκαν από την καλή πορεία των δικαιωμάτων της Alpha Bank και στην συνέχεια τοποθετήθηκαν και στις υπόλοιπες με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν κεφάλαια”.

Kρίσιμες οι επόμενες συνεδριάσεις

Τα επίπεδα των 800 -780 μονάδων είναι κρίσιμα καθώς αν διασπαστούν τότε η κάθοδος θα είναι μεγαλύτερη, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι χρηματιστές. Στην χθεσινή άνευρη συνεδρίαση υπήρχαν τοποθετήσεις σε μετοχές, όπως blue Chips ( Βιοχάλκο, Coca- Cola, Ιντραλοτ, ΕΛ.ΠΕ), ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν θετική ενώ το πέμπτο αρνητικό σερί  της οδού Αθηνών συνοδεύθηκε και από ένα τεχνικό πρόβλημα στις συναλλαγές. Ο μοναδικός καταλύτης που θα μπορούσε να γυρίσει θετικά την ελληνική αγορά είναι η μείωση του χρέους, αλλά κάτι τέτοιο το αποκλείει μετά μανίας  η γερμανική ηγεσία.