Συνήθως σε περιόδους κρίσης οι χώρες αυξάνουν τις κοινωνικές τους δαπάνες προκειμένου να προστατεύσουν τα οικονομικά θύματα της συγκυρίας και τους ασθενέστερους. Ωστόσο, όπως παρατηρεί σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ στις περισσότερες χώρες – μέλη του έχει καταγραφεί μία σημαντική αναδιάρθρωση και μείωση των κοινωνικών δαπανών.
Πρωταθλήτρια στις περικοπές αναδεικνύεται η Ελλάδα που μόλις σε δύο χρόνια μέσα (2012 – 2014) κατάφερε να μειώσει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες επί του ΑΕΠ τις δαπάνες της για κοινωνική πολιτική, συντάξεις κοκ.
Συγκεκριμένα από 26,1% του ΑΕΠ που ήταν οι δαπάνες το 2012 μειώθηκαν φέτος στο 24%, στα επίπεδα δηλαδή προ της κρίσης και παρά το γεγονός ότι περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού, που είναι άνεργοι περιμένουν στήριξη απ’ το Κράτος.
Κάτι τόσο δραστικό που δεν έχει κάνει άλλη χώρα μέλος του ΟΟΣΑ παρά το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες, όπως για παράδειγμα η Εσθονία που εμφανίζεται να έχει κάνει περικοπές ίσες με το 3,5% του ΑΕΠ της, ωστόσο αυτές έγιναν σταδιακά απ’ το 2007.
Περικοπές από 1,5 ως 2,5 ποσοστιαίες μονάδες έχουν κάνει επίσης απ’ το 2007 και μετά ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πλέον ο μ.ο. των κοινωνικών δαπανών των χωρών μελών του ΟΟΣΑ έχει υποχωρήσει στο 22% του ΑΕΠ.
Ωστόσο αυτό που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση είναι ότι οι χώρες με τις μεγαλύτερες κοινωνικές δαπάνες έκαναν απο μηδενικές ως ελάχιστες μειώσεις. Αυτές είναι η Γαλλία (31,9%), Φινλανδία (31%), το Βέλγιο (30,7%), η Δανία (30,1%) και η Ιταλία (28,6%).
Στον αντίποδα τις μικρότερες κοινωνικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν Μεξικό (7,9%), Χιλή (10%), Κορέα (10%), Τουρκία (12,5%) και Ισραήλ (15%) σε επίπεδα μάλιστα, που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ θυμίζουν τέλη δεκαετίας ’60 για τις αναπτυγμένες χώρες.
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.