Oριακά κέρδη διατηρούν οι ευρωπαικές αγορές και κυρίως ο DAX. Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν οι  δηλώσεις του προέδρου της  Federal Reserve Bank of Chicago, Charles Evans, ότι η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας.  

“Παρά το σοκ που επεφύλαξε νωρίτερα αυτό το μήνα στους επενδυτές η Federal Open Market Committee, υπενθυμίζοντάς τους ότι η απεριόριστη ποσοτική χαλάρωση δεν ήταν μια μόνιμη πολιτικη και ότι κάποια μέρα θα μπορούσε να σταματήσει, ο Evans τους διαβεβαίωσε  ότι η πολιτική θα παρέμενε ίδια, μέχρι τουλάχιστον να μπορέσει η οικονομία να επανέλθει, ώστε να καταστεί βιώσιμη”, σχολιάζει με σημείωμά του ο Jonathan Sudaria, επενδυτής τηςCapital Spreads στο Λονδίνο. Ανοδο κατέγραψαν οι ασιατικές μετοχές, εκτός της Ιαπωνίας.

Εν τω μεταξύ, χειρότερα των προβλέψεων προκύπτουν τα στοιχεία της Eurostat για τη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή του ευρωπαϊκού κλάδου, σε μηνιαία βάση, μειώθηκε κατά 0,3% το Νοέμβριο, ενώ οι αναλυτές – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – προέβλεπαν ενίσχυση κατά 0,1%. Σε ετήσια βάση, η συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής υπολογίζεται στο 3,7% έναντι εκτιμήσεων στο 3,2%.

Τον προηγούμενο μήνα η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης είχε μειωθεί κατά 1% σε μηνιαία βάση και κατά 3,3% σε ετήσια.

Νωρίτερα, εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ιταλική βιομηχανική παραγωγή που έκανε “βουτιά” 7,6% το μήνα Νοέμβριο.

Ο Stoxx Europe 600 Index κατέγραψε λιγότερα από 0,15% κέρδη στις 287,29 μονάδες, καθώς για κάθε μετοχή που έχανε δύο εμφάνιζαν κέρδη.

Ο αριθμός των μετοχών που τέθηκαν σε διαπραγμάτευση στις εταιρείες του Stoxx 600 companies ήταν 34% υψηλότερος από το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών, σύμφωνα με στοιχεία του  Bloomberg.

Στην κορυφή των κερδισμένων, η Societe Generale, με άνοδο 3,48%, ακολουθούν οι Cie de St-Gobain Santander με 3,17%  , η Nokia με  2,53%,η  Muenchener Rueckversicherungs με 2% και France Telekom με 2%.

Στους χαμένους με οριακές απώλειες  η Anheuser-Busch InBev και ακολουθούν οι LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton με , ArcelorMittal , Sanofi με  και Cie Generale d’Optique Essilor International με επίσης.

Ο γερμανικός DAX 30 σημειώνει άνοδο 0,47%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,38%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται 0,05%.

Ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,16%. Tην ίδια ώρα, τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια στρέφονται στις ισπανικές τράπεζες οι οποίες έχουν ξεκινήσει να εκδίδουν ομόλογα και να αναδομούν τις καταθέσεις τους, καθώς το κόστος δανεισμού της οικονομίας τους βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους.