Πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης θέτει σε εφαρμογή ο ΟΤΕ. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως στους εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.000.

Όπως ανακοινώνει ο ΟΤΕ, στο πλαίσιο μετασχηματισμού του και αναζητώντας «κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις», προβαίνει στην εφαρμογή της εθελουσίας, αποβλέποντας στον  εκσυγχρονισμό της εταιρείας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του και στη μείωση των λειτουργικών των δαπανών, αλλά έχει στόχο και να δημιουργήσει μελλοντικά ευκαιρίες για την απασχόληση νέων ανθρώπων.

Όσον αφορά στο πόσο θα στοιχίσει το πρόγραμμα εθελουσίας, η συνολική δαπάνη που θα καταβάλει ο Οργανισμός, εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 190 εκατ. ευρώ.

Τα κίνητρα που παρέχονται στους εργαζομένους, σύμφωνα με τον Οργανισμό, λαμβάνουν υπ’ όψιν το δύσκολο μακροοοικονομικό περιβάλλον και είναι επωφελή για τους ανθρώπους του ΟΤΕ, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στο προσωπικό που προσέφερε στην εταιρεία, να αποχωρήσει με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Όπως διευκρινίζει ο ΟΤΕ, τα προγράμματα που υλοποιεί ο ΟΤΕ δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο ΟΤΕ επωμίζεται το σύνολο του κόστους.

Επίσης, συμβάλλουν στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα δώσουν την ευκαιρία για απασχόληση σε νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη αφορά σε εκείνους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και η δεύτερη απευθύνεται σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Συγκεκριμένα:

Ενότητα Α

Το προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση προβλέπουν, μεταξύ άλλων:

1.    Την αναπλήρωση από 70% έως 95% κατά κατηγορία των καθαρών αποδοχών που θα λάμβανε ο εργαζόμενος μέχρι την άμεση λήψη σύνταξης.

2.    Μεικτό ποσό ίσο με τις εκτιμώμενες συνολικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου για αυτασφάλιση.

3.    Την νόμιμη αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, που δύναται να φτάσει σε 25.291 ευρώ και επιπλέον μισθούς 9 μηνών.

4.    Μικτό ποσό περίπου ίσο με το κόστος της αναγνώρισης του συνολικού χρόνου στρατιωτικής θητείας, που ανέρχεται μέχρι του ποσού των 11.000 ευρώ περίπου.

5.    Ομαδική ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη καθώς.

6.    Προνομιακές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου.

Αναλυτικότερα:

Α1. Αφορά σε εργαζομένους που θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2013 και προβλέπει καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης και επιπλέον μικτό ποσό 25.000 ευρώ.

Α2. Αφορά σε εργαζομένους που μέχρι 31/12/1013 θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης με αναστολή καταβολής σύνταξης μέχρι 31/12/2020 (δηλ. έχουν θεμελιώσει δικαίωμα λόγω χρόνου υπηρεσίας, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει την απαιτούμενη ηλικία). Προβλέπει καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης και επιπλέον μικτό ποσό αναπλήρωσης κατά 90% των καθαρών αποδοχών που θα λάμβανε ο εργαζόμενος από την ημερομηνία αποχώρησης μέχρι τη λήψη πλήρους σύνταξης.

Α3. Αφορά σε εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 10 έτη στον ΟΤΕ και θεμελιώνουν από 1-1-2014 έως 31-12-2018  δικαίωμα άμεσης συνταξιοδότησης (πλήρους ή μειωμένης).

Το πρόγραμμα προβλέπει:

1. Καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης

2. Μεικτό ποσό για την αναπλήρωση κατά 70%-85% των καθαρών αποδοχών που θα λάμβανε ο εργαζόμενος από την ημερομηνία αποχώρησης μέχρι τη λήψη πλήρους σύνταξης, ανάλογα με το έτος συνταξιοδότησης.

Το ποσοστό αναπλήρωσης ανέρχεται από 80% έως και σε 95% σε περίπτωση θεμελίωσης μειωμένης σύνταξης:

Ποσοστό αναπλήρωσης βάσει έτους συνταξιοδότησης

Έτος

Πλήρης σύνταξη

Μειωμένη σύνταξη

2014 – 2015

70%

80%

2016 – 2017

80%

90%

2018

85%

95%

 

 

3. Ο ΟΤΕ θα καταβάλει επίσης μικτό ποσό ίσο με το  εκτιμώμενο συνολικό κόστος των εισφορών εργοδότη και εργαζομένου για προαιρετική ασφάλιση (αυτασφάλιση) έως τη θεμελίωση δικαιώματος άμεσης λήψης σύνταξης (πλήρους ή μειωμένης), χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Επιπλέον για όλα τα προγράμματα προβλέπεται:

1.    Μεικτό ποσό έως 11.000 ευρώ περίπου ίσο με το κόστος αναγνώρισης του συνολικού χρόνου στρατιωτικής θητείας, όπου απαιτείται.

2.    Ομαδική ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη (υγείας και ζωής).

3.    Προνομιακές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και OTE TV.

Διευκρινίζεται ότι το μεικτό ποσό που αντιστοιχεί στην προβλεπόμενη για τους εργαζομένους ΟΤΕ αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, δύναται να φτάσει σε 25.291 ευρώκαι επιπλέον μισθούς 9 μηνών, ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Ενότητα Β

Τα ανοιχτά Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης βάσει των ετών υπηρεσίας στον ΟΤΕ και προγράμματα που απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Απευθύνονται, ειδικότερα,  σε διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων (σε εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια πραγματικής εργασίας στον ΟΤΕ, σε δικηγόρους, σε προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας και σε εργαζόμενους σε ειδική άδεια) που δεν εντάσσονται στα προγράμματα της Ενότητας Α.

Στις παροχές περιλαμβάνονται:

1.    Η νόμιμη αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης, που δύναται να φτάσει σε 25.291 ευρώ και επιπλέον μισθούς 9 μηνών.

2.    Μεικτό ποσό ίσο με καθαρούς μισθούς 3 έως 4 ετών κατά κατηγορία.

3.    Ομαδική ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψης για 3 χρόνια.

4.    Προνομιακές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου.

Αναλυτικότερα:

Πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται σε εργαζομένους που δεν εντάσσονται στα προγράμματα της Ενότητας Α.

Το πρόγραμμα Β1 αφορά σε εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια πραγματικής εργασίας στον ΟΤΕ και προβλέπει:

α.    Μεικτό ποσό ίσο με την προβλεπόμενη για τους εργαζομένους ΟΤΕ αποζημίωση για την καταγγελία της σύμβασης.

β.    Μικτό ποσό ίσο με  καθαρούς μισθούς 3 ετών σε 14μηνη βάση (42 μηνιαίοι καθαροί μισθοί).

γ.    Ειδικό πρόγραμμα ομαδικής ιδιωτικής ασφαλιστικής κάλυψης για 3 χρόνια.

δ.    Προνομιακές προσφορές για προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και OTE TV.

Τα Ανοιχτά Προγράμματα Β2, Β3 και Β4 απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (δικηγόροι, προσωπικό των υπηρεσιών καθαριότητας, εργαζόμενοι σε ειδική άδεια), με μικρές παραλλαγές στις προϋποθέσεις συμμετοχής και στα κίνητρα αποχώρησης.