Στο σκάνδαλο χειραγώγησης του  Libor εμπλέκονται πολλοί ανώνυμοι traders. Στη Wall Street, το λονδρέζικο City, ακόμα και στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της Ασίας, τα «παιχνίδια» με το Libor ήταν κοινό μυστικό. Οι traders που «πείραζαν» το διατραπεζικό επιτόκιο με βάση το οποίο τιμολογούνται χρηματοοικονομικά προϊόντα συνολικής αξίας 800 τρισ. δολαρίων, δεν πίστευαν ότι έκαναν κάτι κακό. Δεν αντιλαμβάνονταν ότι επηρέαζαν το κόστος εξυπηρέτησης κάθε στεγαστικού δανείου, πιστωτικής κάρτας ή επιχειρηματικού δανείου ανά τον πλανήτη.

Όμως, ανάμεσα στους δεκάδες traders που εμπλέκονται μεν στο σκάνδαλο αλλά δεν έχουν ονοματιστεί από τις αρμόδιες αρχές, μόνο ένας είναι γνωστός με το ονοματεπώνυμό του. Ένας 33χρονος ευφυής αλλά κοινωνικά αδέξιος Βρετανός φαίνεται πως ήταν ένας από τους πιο δραστήριους πρωταγωνιστές αυτού του σκανδάλου, που εξελίσσεται σε υπολογίσιμο πλήγμα για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου. 

Οι αρμόδιες αρχές εντόπισαν στο πρόσωπο του Tom Hayes το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις διαφορετικές τράπεζες, που επιχειρούσαν μέσω της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου του Λονδίνου να φουσκώσουν τα κέρδη τους από trading.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Hayes είχε περάσει από τις μεγαλύτερες τράπεζες, την Royal Bank of Scotland, την Royal Bank of Canada, τη UBS και τη Citigroup, χτίζοντας ένα δίκτυο γνωριμιών αλλά και μία τεχνογνωσία που τον έκανε αυθεντία στο «παιχνίδι» του Libor.

Το Libor διαμορφώνεται κάθε πρωί με βάση τα στοιχεία που δίνουν οι ίδιες οι τράπεζες σχετικά με το επιτόκιο που θα χρέωναν, εάν επρόκειτο να δανείσουν η μία την άλλη.

Και όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, ο Hayes είχε καταφέρει να έχει σχεδόν πλήρη έλεγχο αυτής της διαδικασίας.

Σε μία ηλεκτρονική επικοινωνία του που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της έρευνας, ο Hayes φαίνεται να ζητά από άλλη τράπεζα να δώσει πολύ χαμηλά στοιχεία για το Libor τις επόμενες ημέρες. Υπόσχεται βέβαια να ανταποδώσει τη χάρη, όπως και όποτε η άλλη πλευρά το ζητήσει…  Ο Hayes είχε αποκτήσει «άκρες» στα αρμόδια τμήματα των μεγαλύτερων τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία μαζί τους, ζητώντας τους να ανεβάσουν ή να κατεβάσουν το Libor, ανάλογα με το τι βόλευε την επενδυτική του θέση τη δεδομένη στιγμή.

Και δεν το έκανε στα κρυφά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάθε πρωί άλλαζε το στάτους στο λογαριασμό του στο Facebook ανάλογα με το εάν ήθελε το Libor να κινηθεί προς τα κάτω ή προς τα πάνω…

Το σίγουρο είναι ότι ο νεαρός trader δεν δρούσε εν αγνοία των αφεντικών του. Το 2009, όταν η Citigroup προσπαθούσε να τον «κλέψει» από τον τότε εργοδότη του, τη UBS, με μία προσφορά ύψους 5 εκατ. δολαρίων, στελέχη της ελβετικής τράπεζας προσπάθησαν να τον κρατήσουν, μιλώντας στους προϊστάμενούς τους για την ικανότητά του να ελέγχει το Libor. Μία ικανότητα πολύτιμη, αφού μπορούσε να φέρει πολλά κέρδη στη UBS. 

Η Citigroup κατάφερε να προσλάβει τον Hayes, όμως, γρήγορα διαπίστωσε ότι ο trader έφερνε μαζί του μπλεξίματα. Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, τον απέλυσε, όταν εσωτερική έρευνα έφερε στο φως το παράνομο δίκτυό του.

Η εμπλοκή του Hayes και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στο σκάνδαλο του Libor προκαλεί εύλογες απορίες. Ο Hayes απέχει πολύ από το τυπικό golden boy της Wall Street ή του City. Μεγάλωσε στο δυτικό Λονδίνο, σε μία μεσοαστική οικογένεια, και καθώς τελείωνε τις σπουδές του στα μαθηματικά και τον προγραμματισμό υπολογιστών, πολλές τράπεζες φάνηκαν διατεθειμένες να του χαρίσουν ένα αεροπορικό ταξίδι πρώτης θέσης έως τα κεντρικά γραφεία τους, προκειμένου να έχουν μια ευκαιρία να τον προσλάβουν.

Μπήκε στην RBS το 2001, ως junior trader, και γρήγορα απέκτησε ειδικότητα σε παράγωγα συνδεδεμένα με το Libor.

Παρότι οι ικανότητές του ως trader αναγνωρίζονταν από τους συναδέλφους του, όσοι τον συναναστρέφονταν δεν είχαν να πουν το ίδιο και για τις κοινωνικές ικανότητές του. Έμοιαζε ντροπαλός, αδέξιος, μιλούσε χαμηλόφωνα και ντυνόταν σαν φοιτητής. Τα ξεβαμμένα τζιν, τα polo μπλουζάκια και τα φαρδιά κολεγιακά πουλόβερ δεν θύμιζαν σε τίποτα έναν καλοπληρωμένο υπάλληλο τράπεζας. Γρήγορα του κόλλησε το παρατσούκλι «Άνθρωπος της Βροχής», από τον αυτιστικό πρωταγωνιστή της ομώνυμης ταινίας της δεκαετίας του 1980, τον οποίο ενσαρκώνει ο Dustin Hoffman.

Το Δεκέμβριο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε σε βάρος του Hayes τις κατηγορίες της απάτης, της συνομωσίας και της παραβίασης των αντι-τραστ κανονισμών. Ο trader βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας και στη Βρετανία, όπου συνελήφθη το Δεκέμβριο, αλλά παραμένει σήμερα ελεύθερος, καθώς δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Σε SMS που έστειλε στη Wall Street Journal αρκέστηκε να πει: «Η υπόθεση πηγαίνει πολύ πιο ψηλά από εμένα».  Ενώ φίλη του που μίλησε στην εφημερίδα, εξήγησε ότι ο Hayes πιστεύει ότι είναι αθώος. «Δεν είχε ιδέα ότι μια μέρα αυτό θα γυρνούσε σε βάρος του. Η χειραγώγηση του Libor ήταν κοινή πρακτική στο finance. Το έκαναν όλοι. Ήταν όπως τη δεκαετία του 1970 που όλοι οι γονείς έδερναν τα παιδιά τους. Απλά τότε, δεν θεωρούνταν κακό».