Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google
Στα 500 εκατ. ευρώ προσδιορίζεται η “ταμπακιέρα” για την άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Αδωνι Γεωργιάδη για την τιμολόγηση των φαρμάκων. 
 
Τόσα είναι τα κεφάλαια, τα οποία λέει το υπ. Υγείας ότι θα περικόψει με την τροπολογία που έχει ετοιμάσει για τις μειώσεις των τιμών σε όσα φάρμακα δεν προστατεύονται πλέον από την πατέντας τους αλλά και των γενόσημων. 
 
Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία η τιμή των φαρμάκων των οποίων η πατέντα έχει λήξει μειώνεται στο 50% της αρχικής. Εάν όμως και τότε η τιμή τους παραμένει υψηλότερη από τον μ.ο. των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών της ΕΕ, τότε θα πρέπει να ψαλιδιστεί περαιτέρω. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, νατίστοιχη μείωση θα επέλθει και για τα γενόσημα αυτών των φαρμάκων. 
 
Σε ότι αφορά τα γενόσημα η τιμή τους κατρακυλά από το 80% στο 65% της τιμής του αντίστοιχου φαρμάκου αναφοράς, του οποίου έχει λήξει η πατέντα. 
 
Όλα αυτά για τα φάρμακα των οποίων η πατέντα έληξε πριν από το 2012, αν και η τροπολογία αφήνει παραθυράκι για μελλοντικές μειώσεις και σε αυτά μετά το 2012 με μία απλή υπουργική απόφαση. 
 
Ο υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στις απανωτές συναντήσεις που είχε για το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων από το καλοκαίρι αντέτεινε, κυρίως στους Έλληνες φαρμακοβιομήχανους, που ως επί το πλείστον κατασκευάζουν γενόσημα, ότι με βάση το στόχο το μερίδιο αγοράς των γενοσήμων από 20% σήμερα θα αυξηθεί στο 70%. 
 
Ωστόσο οι μειώσεις στις τιμές θα αφορούν και αυτά, κάτι που δημιουργεί αντιδράσεις εκ μέρους των φαρμακοβιομηχάνων ότι πλέον “καθίσταται αδύνατη η ομαλή λειτουργία της αγοράς, τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία και υπονομεύεται η ελληνική οικονομία”. 
 
Κάπως έτσι ήρθε και η επίθεση κατά του υπ. Υγείας απ’ την οικογένεια Γιαννακόπουλου (ΒΙΑΝΕΞ) μέσω της οπαδικής τους εφημερίδας (“Πράσινη”)
 
Την ίδια ώρα ρεπορτάζ της Αυγής σήμερα κάνει ευθεία επίθεση στον υπ. Υγείας και απαριθμεί “8 ψέματα”. 
 
Η εφημερίδα τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης επιθυμεί τα ελληνικά επώνυμα γενόσημα και ισορροπία των ελληνικών με τις πολυεθνικές εταιρείες.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το πρωί της Τρίτης συνέντευξη σχετικά με το θέμα.
 
Τα 8 ψέματα του Α. Γεωργιάδη, σύμφωνα με την Αυγή, είναι:
 
1. Χωρίς φάρμακα το 28% των πολιτών, ενώ ο Γεωργιάδης λέει ότι τους καλύπτει όλους
 
2. Λέει ότι μειώνει την τιμή 6.000 φαρμάκων, ενώ μειώνει τις τιμές 17 δραστικών ουσιών
 
3. Μειώνει τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 500 εκατ. μετακυλίοντας το κόστος στην τσέπη των ασφαλισμένων
 
4. Λέει ότι θα μειώσει τις τιμές 265 φαρμάκων που είχε αυξήσει μόλις τον Αύγουστο
 
5. Καταγγέλλει τη διαπλοκή, ενώ εξουσιοδοτεί τον εαυτό του να κάνει μυστική διαπραγμάτευση
 
6. Παραδίδει την αγορά φαρμάκου στην πολυεθνική Teva, ενώ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξυπηρετεί την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία
 
7. Λασπώνει το ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο 105,5” για συναλλαγές με τις φαρμακοβιομηχανίες επειδή πήρε διαφήμιση 3.600 ευρώ! Μήνυση και αγωγή από τον ραδιοσταθμό
 
8. Με την επίμαχη τροπολογία προβλέπει αυξήσεις στις τιμές, αν τις ονομάσει… διορθώσεις!”.
 
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ το πρωί ο Α. Γεωργιάδης επανέλαβε την κατηγορία ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκπρόσωπος των φαρμακοβιομηχάνων”. Μάλιστα ανέφερε πως ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί στοιχεία από ανακοινώσεις της ένωσης των φαρμακοβιομηχάνων. Μίλησε για μείζον πολιτικό ζήτημα που προκύπτει από τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
 
Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων αλλά και την ταυτόχρονη μείωση της τιμής τους προς όφελος του καταναλωτή.
 
Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Υγείας η τροπολογία έχει μπόνους για τους φαρμακοποιούς και αυτό καθώς θα έχουν μεικτό κέρδος 38% για τα γενόσημα. Ωστόσο ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, σημειώνει πως η επιτυχία των μέτρων ισχύει μόνο στη θεωρία, αφού παρά τις προβλέψεις της κείμενη νομοθεσίας, οι γιατροί μπλοκάρουν το δικαίωμα του φαρμακοποιού να προτείνει φάρμακο στον ασφαλισμένο.