Του Βασίλη Γούλα

«Ο σύζυγός μου με απατούσε με μοντέλα και αθλήτριες», λέει η πρώην σύζυγος Ριμπολόβλεβ για τον ολιγάρχη, για τον οποίο λέει ότι «ξοδεύει σαν μεθυσμένος ναυτικός».

Αυτά είναι αποσπάσματα από τις μηνύσεις και τις αγωγές που συνοδεύουν το πολυσυζητημένο διαζύγιο μεταξύ του Ρώσου μεγιστάνα και ιδιοκτήτη του Σκορπιού Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ και της πρώην συζύγου του Ελενα. Η «δίκη των 5 δισ. δολαρίων», όπως έχει χαρακτηριστεί, αφού τόσα διεκδικεί η πρώην σύζυγος του Ρώσου μεγιστάνα, εκτός από συμβόλαια ακινήτων, καταθέσεις τραπεζών και αντίγραφα λογαριασμών, συνοδεύεται και από… γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή του ζεύγους. Εκείνη κατηγορεί τον Ριμπολόβλεφ για απιστία κατ’ επανάληψη, όργια σε θαλαμηγούς και πάρτι ακολασίας. Εκείνος πάλι αντικρούει ότι οι απιστίες του δεν ήταν κρυφές και ότι για το χρήμα η πρώην σύζυγός του, όπως ισχυρίζεται, δεν δίστασε να τα βάλει ακόμη και με τα παιδιά της.  
Σύμφωνα με την πρώτη μήνυση και αίτηση διαζυγίου που κατέθεσε παραμονές Χριστουγέννων του 2008 η Ελενα Ριμπολόβλεβα, ο σύζυγός της «συνήθιζε να πηγαίνει στη θαλαμηγό και να κάνει πάρτι με νεαρές κοπέλες παρέα με άλλους Ρώσους ολιγάρχες που έκαναν το ίδιο στις γυναίκες τους». Ο 46χρονος μεγιστάνας των λιπασμάτων υποστήριξε πως όλα γίνονταν εν γνώσει της συζύγου του: «Η σύζυγός μου γνώριζε εδώ και αρκετά χρόνια τις απιστίες μου, αλλά το είχε πλέον αποδεχτεί. Αλλωστε στόχο είχε τα χρήματά μου».

Λίγο προτού μπει το 2009, η Ελενα Ριμπολόβλεβα αποφασίζει να χωρίσει τον σύζυγό της και να ζητήσει αρχικά περισσότερα από 5 δισ. δολάρια. Πρώτη της κίνηση ήταν να προστατεύσει τον εαυτό της από τον σύζυγό της, τον οποίο πλέον θεωρούσε αδίστακτο. Ετσι, έγραψε επιστολή στον εισαγγελέα της Γενεύης, όπου κατοικούσε από το 1995, όταν ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ τη φυγάδευσε από τη Μόσχα λόγω απειλών από τη ρωσική μαφία. Στην επιστολή αυτή ανέφερε πως αν κάτι της συμβεί, ύποπτος θα πρέπει να θεωρηθεί ο σύζυγός της, ο 13ος πλουσιότερος Ρώσος στον κόσμο. «Αυτός μου έμαθε αυτούς τους κανόνες του παιχνιδιού. Τώρα είμαι εγώ ο αντίπαλος», είχε δηλώσει λίγο καιρό μετά την αίτηση διαζυγίου η 46χρονη γυναίκα.

Στην αγωγή, που κατατέθηκε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο του 2012 από την πλευρά της, όπου διένυε ήδη έναν δικαστικό αγώνα πλέον των τριών ετών, ζητούσε από τον Ριμπολόβλεφ να σταματήσει να σκορπά τα χρήματα της οικογένειας αγοράζοντας ακριβά σπίτια και διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με το ελβετικό δίκαιο, η διάλυση του γάμου σημαίνει πως η περιουσία που συγκεντρώθηκε στα 20 και πλέον χρόνια κοινής ζωής μεταξύ των δύο συζύγων πρέπει να μοιραστεί στη μέση.

Αποτίμηση περιουσίας

Πώς όμως μπορεί να εκτιμηθεί όταν η λίστα με την κινητή και ακίνητη περιουσία προκαλεί ίλιγγο; Στην Ελβετία, στο αριστοκρατικό προάστιο Κολονί, υπάρχει ένα τεράστιο οικόπεδο στο οποίο η οικογένεια Ριμπολόβλεφ ήθελε να κατασκευάσει αντίγραφο των ανακτόρων των Βερσαλλιών, με εσωτερική πισίνα, γυμναστήριο, γκαράζ για τα υπερπολυτελή αυτοκίνητα και δεκάδες έργα τέχνης. Ωστόσο μετά την αίτηση διαζυγίου και το πάγωμα των λογαριασμών του Ρώσου μεγιστάνα από την πρώην σύζυγό του, στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ένα απέραντο εργοτάξιο, όπου κάθε εβδομάδα ένας επιθεωρητής πηγαίνει και ελέγχει αν στην πλαγιά του λόφου όπου θα χτιζόταν η υπερπολυτελής έπαυλη υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. Επίσης στο Γκστάαντ η οικογένεια διαθέτει δύο επιβλητικά σαλέ, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 165 εκατ. δολάρια. Ακόμη ένα ακίνητο που διεκδικεί η Ελενα Ριμπολόβλεβα είναι στο Παρίσι, ένα αρχοντικό στη rue de L’ Elysèe, αξίας 24 εκατ. δολαρίων. Διεκδικεί επίσης τα δύο lear jets, πανάκριβα έργα τέχνης των Πικάσο, Βαν Γκογκ, Γκογκέν, Μονέ κ.λπ., καθώς και τη θαλαμηγό «Anna». Ο πόλεμος του ζευγαριού ξεκίνησε όταν η Ελενα Ριμπολόβλεβα διαπίστωσε πως ο σύζυγός της μετέφερε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο με δικαιούχους τον ίδιο και τα δυο τους παιδιά, Αννα και Εκατερίνα. Οι δικηγόροι της θεώρησαν πως η μεταφορά αυτή έγινε για να κρύψει περιουσιακά στοιχεία από τη σύζυγό του. Μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι στους λογαριασμούς αυτούς υπήρχαν τουλάχιστον 12 δισ. δολάρια, αν και οι δικηγόροι του Ριμπολόβλεφ έκαναν λόγο για ένα ποσό κοντά στα 2 δισ. δολάρια.

«Εξαγοράζει τα παιδιά»

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των δικηγόρων της Ριμπολόβλεβα, η γυναίκα που ξεκίνησε ένα από τα ακριβότερα διαζύγια στον κόσμο βρέθηκε αντιμέτωπη και με τα παιδιά της. «Πιστεύω πως ο πατέρας τους θέλει να εξαγοράσει τις συνειδήσεις των παιδιών μας με τα λεφτά του και να τις πάρει με το μέρος του», υποστηρίζει η ίδια, η οποία εξομολογήθηκε και ένα περιστατικό με τη μεγάλη της κόρη Εκατερίνα με την οποία βρέθηκαν σε διαμάχη για το διαμέρισμα των 88 εκατ. δολαρίων στο Μανχάταν.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αποκάλυψε πως τσακώθηκε με την κόρη της γιατί κάποια στιγμή πήρε το ιδιωτικό αεροπλάνο τους και πέταξε από το Μονακό στη Νέα Υόρκη για να συναντηθεί και να πιει τσάι με τη Lady Gaga και την Μπρίτνεϊ Σπίαρς. «Η κόρη μου θα πρέπει να μάθει πως οι τραγουδιστές δεν έρχονται για εκείνη αλλά για τα δεκάδες χιλιάδες δολάρια που τους προσφέρει. Αυτή τη στιγμή δεν καταλαβαίνει πως όλο αυτό που ζει μπορεί να μη διαρκέσει για πάντα», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα της. Η πρώτη αγωγή της Ελενα Ριμπολόβλεβα, μετά την αίτηση διαζυγίου, έγινε μετά την αγορά του διαμερίσματος στο Μανχάταν για λογαριασμό της κόρης της, η οποία θύμωσε και δεν μιλά από τότε με τη μητέρα της γιατί δεν την άφησε να το ανακαινίσει. Στη συνέχεια η αγορά της έπαυλης του Ντόναλντ Τραμπ στο Παλμ Μπιτς, αξίας 95 εκατ. δολαρίων, αλλά και η εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μονακό εξόργισαν την Ελενα, η οποία θεώρησε πως ο πρώην σύζυγός της ξοδεύει αλόγιστα χρήματα, πάντα επικαλούμενος το μέλλον των παιδιών του ώστε όταν βγει το διαζύγιο να της δώσει όσα λιγότερα μπορεί.

Η πλευρά του Ρώσου βασιλιά των λιπασμάτων είχε προσφέρει το ποσό των 800 εκατ. δολαρίων στην πρώην σύζυγό του, χωρίς φυσικά αυτό να γίνει αποδεκτό από την ίδια, η οποία αξιώνει τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ μέσω των δικηγόρων του αλλά και του εκπροσώπου του έχει δηλώσει πως ό,τι αγορές έχει κάνει έγιναν για να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στις κόρες του.
Η Ελενα Ριμπολόβλεβα από την πλευρά της σε κάθε πόλη του κόσμου στην οποία ο πρώην σύζυγός της δραστηριοποιείται επιχειρηματικά, ακόμη και μέσω offshore εταιρειών, κινείται νομικά και μπλοκάρει τυχόν αγορές ακινήτων. Τελευταία μήνυση που κατέθεσε μάλιστα αφορούσε την αγορά του Σκορπιού, για την οποία ο Ριμπολόβλεφ εξήγησε πως είναι μια μακροχρόνια επένδυση. Το ζευγάρι διαπληκτίζεται για περισσότερα από πέντε χρόνια, με αγωγές και μηνύσεις να έχουν κατατεθεί σε επτά τουλάχιστον χώρες.