Toυ Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σαφές προβάδισμα σε μια σειρά υπό ιδιωτικοποίηση ελληνικών κρατικών φιλέτων, αποκτά μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου η καναδική εταιρεία συμμετοχών Fairfax Financial Holdings και ο πρόεδρος της Prem Watsa (φωτ.). Η εταιρεία που τον περασμένο Αύγουστο αθόρυβα αγόρασε το 14,8% της Eurobank Properties από την εταιρεία Lamda Development, αφού έκλεισε ραντεβού μέσω του ομίλου Λάτση με τον Αντώνη Σαμαρά φέρεται να κοινοποίησε το ενδιαφέρον της και για περαιτέρω επενδύσεις σε μεγάλα projects της χώρας. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρονται σε δυνητικό ενδιαφέρον για real estate projects και για κρατικά ακίνητα που θα πωληθούν.

Πρόκειται για την «παρτίδα» των πρώτων 1.000 φιλέτων που το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη «καθαρίσει» από τις διάφορες νομικές εκκρεμότητες και τα οποία θα δει με τη σειρά της η διοίκηση του καναδικού ομίλου. Όμως με την παρουσία των Καναδών εντείνεται και η φημολογία που μιλάει για νέες ανατροπές ως προς το project του Ελληνικού, σε μια φάση που ο διαγωνισμός έχει τελματωθεί εν μέρει λόγω της φυγής των Καταριανών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στόχος των εκπροσώπων της Fairfax αλλά και των άλλων ομίλων συμμετοχών όπως οι Fidelity  Investments, Brookfield Asset Management, Capital Group Companies και WL Ross & Co LLC είναι να δουν και τα τουριστικά φιλέτα που η χώρα μας αποκρατικοποιεί, άρα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ενδιαφέρον και για άλλα assets. Στα αιτήματα των Καναδών επιχειρηματιών προς τον πρωθυπουργό υπήρξε η ανάγκη οι όποιες επενδύσεις τους στη χώρα μας να μην συνοδευτούν από μια γραφειοκρατική αντιμετώπιση ενώ επικέντρωση υπήρξε και σε θέματα γραφειοκρατίας.

Η Fairfax πάντως φέρεται να έχει σταθερό ενδιαφέρον για τη χώρα μας καθώς ήδη έχει ρίξει 40 και πλέον εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Επίσης εκτός των πάγια καλών σχέσεων της με τον όμιλο Λάτση που επιβεβαιώθηκαν και από την παρέμβαση για τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η εταιρεία συμμετοχών έχει επαφές εδώ και καιρό και με τον όμιλο Μυτιληναίου καθώς εκτός από το real estate δείχνει ενδιαφέρον και για την ενέργεια και τη βιομηχανία. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Fairfax αποκόμισε τεράστια κέρδη από το 2008 και μετά την πτώση των αγορών ενώ υπό την καθοδήγηση του ανθρώπου με τα «χρυσά χέρια» Prem Watsa από το 1985 έχει πάνω από 25 δισ. δολάρια υπό διαχείριση κεφάλαια.

Η Fairfax Financial Holdings Limited έχει έδρα το Τορόντο του Καναδά και αποτελεί εταιρεία συμμετοχών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σκοπός της οποίας είναι να επιτυγχάνει υψηλή απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων της και την ανάπτυξη μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους της.  Ο κ. Wade Burton, αντιπρόεδρος της Hamblin Watsa, θυγατρικής της Fairfax Financial Holdings Limited θεωρείται ο άνθρωπος του κ. Watsa ο οποίος και ασχολείται με τη χώρα μας και για το λόγο αυτό έχει ήδη ενταχθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.