(upd) Να ακυρώσει το προγραμματισμένο δείπνο του με τον υποψήφιο για τη γερμανική καγκελαρία, Peer Steinbrueck, αποφάσισε  ο Ιταλός πρόεδρος Giorgio Napolitano, αφότου ο πρώτος αποκάλεσε τον Silvio Berlusconi και τον Beppe Grillo “κλόουν”.

Εκπρόσωπος του Steinbrueck δήλωσε ότι ο Napolitano, που βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, ακύρωσε το δείπνο. Και πρόσθεσε ότι ο Steinbrueck κατανοεί τους λόγους που είχε ο Ιταλός πρόεδρος να το κάνει.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Steinbrueck είχε δηλώσει τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι “δύο κλόουν κέρδισαν” στις εκλογές της Ιταλίας, ξεκαθαρίζοντας ότι αναφερόταν στους Berlusconi και Grillo.

Το γεγονός αντανακλά τις πολιτικές εντάσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Ιταλία, καθώς ο Berlusconi στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία σε μια αντιγερμανική πλατφόρμα, κατηγορώντας τους Γερμανούς επενδυτές ότι ξεφορτώθηκαν τα ιταλικά ομόλογα και τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel ότι επέβαλε τη λιτότητα στη χώρα του.

Πάντως, ο Napolitano πρόκειται να συναντήσει τη Merkel την Πέμπτη, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία. Αναμφισβήτητα η συζήτησή τους θα εστιάσει στο ζήτημα του πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία.

Ο Steinbrueck, που είναι πρώην υπουργός Οικονομίας, είναι γνωστός για τον απότομο τρόπο του. Και τώρα, φαίνεται ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να ενισχύσει το προφίλ του, εν όψει των εκλογών του φθινοπώρου. Η μεγάλη του αντίπαλος, η Angela Merkel, εμφανίζεται πανίσχυρη στη Γερμανία, με το ποσοστό δημοτικότητάς της στο 66%, πολύ υψηλότερο από το 48% που παίρνει ο Steinbrueck.

Για αυτό και ο Γερμανός δεν θέλησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του. “Είπα αυτό που είπα”, δήλωσε, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Napolitano.