Το αργό πετρέλαιο σημείωσε ράλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά σε εννέα μήνες λόγω της πολιτικής αναταραχής στην Αίγυπτο και των μειωμένων αμερικανικών αποθεμάτων. Οι ασιατικές μετοχές έσπασαν το ανοδικό σερί των πέντε ημερών με το νοτιοκορεατικό γουόν και το δολάριο Αυστραλίας να υποχωρούν.

Η West Texas Intermediate Crude σκαρφάλωσε 2,1% στα 101,62 δολάρια το βαρέλι στο Τόκιο. Ο δείκτης MSCI Asia Pacific σημείωσε απώλειες 1,3% ενώ το γουόν έχασε 0,7% αφού το γεν έσπασε το φράγμα των 100 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά σε ένα μήνα. Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,4%.

Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κοντά στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, έπειτα από το τελεσίγραφο του στρατού στον Μόρσι να αποκαταστήσει την σταθερότητα εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων. Οι επενδυτές αναμένουν τα αμερικανικά στοιχεία για τις αιτήσεις εργασίας και τους μισθούς αυτή την εβδομάδα και προσπαθούν να εκτιμήσουν πως θα κινηθεί στη συνέχεια η Federal Reserve.
“Το γεωπολιτικό ρίσκο στην Αίγυπτο υποδαυλίζει τη ζήτηση από εκείνους που θέλουν να αυξήσουν τα αποθέματα σε περίπτωση που υπάρξει διακοπή του εφοδιασμού”, δήλωσε ο Leo Baek, επενδυτής της KEB Futures Co. στη Σεούλ. “Τα βελτιωμένα στοιχεία των ΗΠΑ ενδεχομένως να πυροδοτήσουν τη ζήτηση στην ενέργεια”.

Ο δείκτης Hang Seng China Enterprises κατέγραψε απώλειες 3,2% έπειτα από την πτώση του μη-μεταποιητικού PMI της Κίνας στο 53,9 τον Ιούνιο από 54,3 το Μάιο. Ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση για πρώτη φορά σε τέσσερις μέρες οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 24 Ιουνίου. Η Industrial & Commercial Bank of China έχασε 2%. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,31% στις 14.055,56 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 Index είχε απώλειες 2,2%. Η BHP Billiton Ltd., η μεγαλύτερη εξορυκτική του κόσμου, βυθίστηκε 2,7%.