Πανηγυρικό είναι το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια την Πέμπτη, καθώς ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 ξεπέρασε τις 1.700 μονάδες, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Ώθηση στις αγορές δίνουν οι δεσμεύσεις των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να συνεχίσουν να στηρίζουν τις οικονομίες τους με έκτακτα μέτρα νομισματικής πολιτικής.

Με ισχυρά κέρδη έκλεισε το χρηματιστήριο της Wall Street, επηρεασμένοι οι επενδυτές από τα καλά οικονομικά στοιχεία. Οι Dow και S&P 500 σημείωσαν ρεκόρ.

O Dow σημείωσε κέρδη 0,83% στις 15.628 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άλμα 1,26% στις 1.707 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,37% στις 3.676 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν χθες με την καλύτερη επίδοσή τους για το μήνα Ιούλιο από το 2010. Από τις αρχές του έτους, ο Dow Jones και ο Nasdaq σημειώνουν άνοδο άνω του 19%, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 21%.

“Το μήνυμα από τις κεντρικές τράπεζες είναι ότι η οικονομία είναι λίγο καλύτερη, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο που να μπορεί να αναπτύσσεται μόνη της, χωρίς τη νομισματική στήριξη”, εξηγεί στο Bloomberg ο  Michael Vogelzang, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων της Boston Advisors, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 2,6 δισ. δολαρίων. “Όσο συνεχίζεται η ευνοϊκή νομισματική πολιτική, η αγορά μπορεί να ανέβει πολύ ακόμα. Η αγορά παίρνει ώθηση από την πολιτική της Fed και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα”.

Πραγματικά, η Fed δήλωσε χθες ότι ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία, για αυτό και δεσμεύτηκε να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα ύψους 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα, στο πλαίσιο του προγράμματος τυπώματος χρήματος.

Η δήλωση αυτή ήρθε σε μία ημέρα που η αμερικανική οικονομία έδειξε πολύ καλύτερους των προβλέψεων ρυθμούς ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Αλλά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, δήλωσε σήμερα πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρωζώνη έχει περάσει τα χειρότερα, αλλά επανέλαβε τη δέσμευσή του να κρατήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για το προσεχές μέλλον.

Οι τρεις γύροι τυπώματος χρήματος της Fed, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης, βοήθησαν τον S&P 500 να σημειώσει κέρδη άνω του 150% από το χαμηλό του bear market, το 2009.

Τα αμερικανικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια είχαν εισροές 38,1 δισ. δολαρίων τον περασμένο μήνα, τις υψηλότερες από το Δεκέμβριο του 2008 και τις τέταρτες υψηλότερες στην ιστορία, καθώς το ράλι και η αποσαφήνιση των προθέσεων της Fed σε σχέση με το πρόγραμμα τυπώματος χρήματος (φέρεται να σχεδιάζει τον περιορισμό του από το Φθινόπωρο), ενθάρρυναν τους επενδυτές να επιστρέψουν στις μετοχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο S&P 500 ενισχύθηκε τον Ιούλιο κατά 5%, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης εμφανίζει P/E 15,4, την ώρα που η μέση αποτίμησή του τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν 13,9.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, η μεταποίηση στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών και οι νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 19.000 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008.

Σήμερα, περίπου 40 εταιρείες του S&P 500 ανακοινώνουν τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους. Από τις 373 εταιρείες του δείκτη που έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα μεγέθη τους, το 73% ξεπέρασε τις προβλέψεις σε επίπεδο κερδών και το 56% σε επίπεδο πωλήσεών.

Στις μετοχές που δίνουν την τάση, η MetLife ενισχύθηκε 6,24% λόγω των καλύτερων των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων της. Κέρδη 1,44% για την Procter & Gamble που επίσης ξεπέρασε τις προβλέψεις με τα μεγέθη της. Άλμα 8,84% για τη DreamWorks Animation, λόγω της αύξησης των κερδών της.

Όμως, η Exxon Mobil σημείωσε πτώση 0,34% καθώς τα δικά της κέρδη μειώθηκαν, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Άνοδος και στην Ευρώπη

Τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα κερδοφορίας των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών από τη γαλλική Societe Generale έως τη βρετανική Lloyds, έδωσαν ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ τα ικανοποιητικά στοιχεία για τον κινεζικό PMI ενίσχυσαν τις μεταλλευτικές εταιρείες. Ανοδικά και τα αμερικανικά futures.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 0,71% στις 6.668 μονάδες σημειώνοντας υψηλό δύο μηνών. Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψεκέρδη 1,11% στις 4.037 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 1,43% στις 8.394 μονάδες.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε κέρδη 1,79% στις 16.778 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,05% στις 8.522 μονάδες.