Τουλάχιστον πέντε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες επιδιώκουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται πολύ κοντά στο να παραβιάσουν την κοινοτική νομοθεσία Ενέργειας για την ρύπανση πριν καν αρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποιεί το νομικό τμήμα της ΕΕ με βάση νομική οργάνωση.

Ως αποτέλεσμα των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα τον Οκτώβριο του 2013, οι νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Μολδαβία και Ουκρανία θα πρέπει να συμμορφωθούν με την τελευταία νομοθεσία για τον έλεγχο της ρύπανσης της ΕΕ μέχρι το 2018.

Με δεδομένο ότι χρειάζεται περίπου τέσσερα χρόνια για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όλες οι μονάδες που δεν έχουν ακόμη αρχίσει να κατασκευάζονται θα τεθούν σε λειτουργία  μετά το 2018, και πρέπει να έχουν την κατάλληλη τεχνολογία ελέγχου της ρύπανσης.

Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 5 λιγνιτικές μονάδες στα Βαλκάνια, κυρίως σε Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σερβία και Μαυροβούνιο δεν ακολουθούν την οδηγία για τις εκπομπές ρύπων στην ΕΕ, εάν κατασκευαστούν όπως έχουν προγραμματιστεί.

“Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών είναι ότι δεν μπορούν να παρακάμψουν τις οδηγίες και τις απαιτήσεις που θα αφορούν στις νέες εγκαταστάσεις μετά το 2018, και αν αποτύχουν θα επιβαρυνθούν σε μεγάλο βαθμό αργότερα.”

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μη συμμόρφωσης είναι η λιγνιτική μονάδα Stanari στη Βοσνία  Ερζεγοβίνη – υπό κατασκευή επί του παρόντος – η περιβαλλοντική άδεια της οποίας επιτρέπει να εκπέμπεται 2-3 φορές περισσότερο SO2, NOx και σκόνη ακόμη και από την κείμενη νομοθεσία που έχει εγκριθεί από την Ενεργειακή Κοινότητα.

Παράλληλα όπως σχολιάζει στο balkans.com ο Pippa Gallop του δικτύου CEE Bankwatch, παρά την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή τάση που θέλει τις χώρες να απομακρύνονται από τον άνθρακα, οι κυβερνήσεις των χωρών των Βαλκανίων έχουν ακόμη μεγάλα σχέδια για τον συγκεκριμένο κλάδο.

Και αν αυτά τα σχέδια προχωρήσουν, η συμμόρφωση με την οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές θα αποτελέσει την ελάχιστη νομική προϋπόθεση που πρέπει να τηρείται για όποιον εξακολουθεί να εξετάζει τις επενδύσεις του άνθρακα

Οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να αναμένουν περαιτέρω αλλαγές περιβαλλοντικής και κλιματικής νομοθεσίας που σίγουρα θα επηρεάσουν τις επενδύσεις σε  άνθρακα.

Κυβερνήσεις και επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν ότι η κατασκευή νέων εργοστασίων άνθρακα δεν είναι πλέον μια καλή επιλογή”, αναφέρει.