(upd)
 
Εγκρίθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το δ.σ. της ΔΕΗ, η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), καθώς η ΓΕΝΟΠ εμπόδισε την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του ΔΣ για το θέμα προχωρώντας σε κατάληψη της αίθουσας συνεδριάσεων.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προκήρυξη – που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης-, η ΔΕΗ θα διαθέσει το 100% της θυγατρικής της, με το 66% να κατευθύνεται σε επενδυτή και το υπόλοιπο 34% στο Δημόσιο με αυξημένα δικαιώματα.

Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις: α) το στάδιο της προεπιλογής και β) το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, ενώ η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 9 Μαΐου.

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι, ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων των τριών τελευταίων ετών να είναι τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Αν ο ενδιαφερόμενος είναι διαχειριστής κεφαλαίων θα πρέπει να έχει διαθέσιμα μη επενδεδυμένα κεφάλαια επίσης 350 εκατ. Κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει επίσης να έχει τριετή εμπειρία στη διαχείριση δικτύων, εκτός αν παραχωρήσει τη διαχείριση του δικτύου στο Δημόσιο για 5 χρόνια. Υπολογίζεται ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου, δηλαδή περίπου σε 2,5 μήνες.

Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι της πώλησης είναι η HSBC Bank plc και η Citigroup Global Markets Limited ενώ νομικοί σύμβουλοι οι KLC Δικηγορική Εταιρεία και Norton Rose Fulbright. (Μπορείτε να τη δείτε στα Σχετικά Αρχεία)

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στα ονόματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών που ακούγονται σταθερά, είναι αυτό της ιταλικής Terna (διαχειριστής του Ιταλικού δικτύου), ενώ αντίθετα πηγές της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το αρχικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από την China State Grid θα μετουσιωθεί σε προσφορά στο διαγωνισμό.

Εντωμεταξύ, όπως έγραφε το newmoney.gr νωρίτερα:

Αύξηση καθαρών κερδών και τζίρου κατέγραψε το 2013 ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον ισολογισμό της εταιρείας που δημοσιοποιήθηκε. Ωστόσο η ΓΣ αποφάσισε τη μη διανομή μερίσματος. 
 
Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 55 εκατομμύρια από 25 εκατομμύρια το 2012 (περιθώριο 16% το 2013, έναντι 8% το 2012). Τα συνολικά έσοδα του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν σε 347 εκατ. ευρώ έναντι 325 εκατ. το 2012. 
Η λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 174 εκατομμύρια έναντι 118 εκατομμυρίων το 2012, και οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές -παρά τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς- σε 226 εκατομμύρια.
 
Ορόσημο σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Ιωάννη Γιαρέντη, αποτελεί η αναμενόμενη αναχρηματοδότηση συνολικού δανεισμού 337 εκατομμυρίων με ευνοϊκούς όρους με ορίζοντα πενταετίας, χάρη στη στήριξη των εγχώριων τραπεζών.
 
Στρατηγικός στόχος του ΑΔΜΗΕ για το μέλλον, είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων με σκοπό την διασφάλιση υλοποίησης του δεκαετούς επιχειρηματικού πλάνου ανάπτυξης.
 
Προς αυτή τη κατεύθυνση, ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη καταρτίσει πλάνο χρηματοδότησης το οποίο εφαρμόζει σταδιακά όποτε οι συνθήκες στις αγορές κρίνονται κατάλληλες. Ως αφετηρία του πλάνου χρηματοδότησης για το 2014, έχουν ήδη διασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 140 εκατομμύρια για την υλοποίηση μελλοντικών επενδύσεων.
 
με πληροφορίες από το energypress.gr