Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Αν ένα είναι το μόνιμο «αγκάθι» στα πλευρά της πρωτεύουσας, αυτό είναι η Ομόνοια. Μια περιοχή που κάποτε υπήρξε η ευρωπαϊκή βιτρίνα της Αθήνας όμως τώρα έχει μετατραπεί σε στέκι ναρκομανών και σωματεμπορίας. Να όμως που υπάρχουν και μερικοί ωραίοι «τρελοί». Ή μήπως δεν είναι έτσι; Η αλυσίδα των φούρνων Βενέτης εχθές ανακοίνωσε παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη το ξανάνιωμα του ΝΕΟΝ. Του ιστορικού κτιρίου της Ομόνοιας, του πάλαι ποτέ καφενείου, το οποίο πλέον αποκτά ζωή αλλά κι δίνει ζωή σε μια παρηκμασμένη περιοχή της πόλης μας.

Η εταιρεία που μέσα στην κρίση αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και η οποία σε αντίθεση με τον πιο ‘σκοτεινό» ανταγωνισμό, βασίζεται σε αρχές και σε επενδύσεις στον κλάδο της, αποφάσισε να αναστήσει ιστορικό κτίριο του ΝΕΟΝ, στην Ομόνοια, λανσάροντας μάλιστα ένα νέο concept καταστημάτων, τα  Βενέτη 1948.  Η εταιρεία όμως δεν μένει μόνο εδώ. Επιδιώκει για την ακρίβεια να ξαναδώσει ζωή στην ιστορική  πλατεία και να συμβάλει στην αναζωπύρωση της επιχειρηματικής  κίνησης στο υποβαθμισμένο κέντρο της Αθήνας, καθώς, εκτός από το ΝΕΟΝ, σχεδιάζει τη λειτουργία δύο ακόμη καταστημάτων στην πλατεία Ομονοίας, στα εμβληματικά κτίρια του Τσίλερ, Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος.

Το Βενέτη 1948 στο ΝΕΟΝ,  αποτελεί επένδυση  ύψους 3 εκατ. ευρώ κι εκτείνεται σε 1.200 τμ. Η επιλογή του νεοκλασικού κτιρίου του ΝΕΟΝ στην ιστορική πλατεία, υπήρξε για την εταιρία στρατηγική απόφαση. Στο πλαίσιο της δυναμικής ανάπτυξής της με καταστήματα στο κέντρο, αναζητούσε ένα στρατηγικό σημείο με προδιαγραφές που θα της επέτρεπαν να δημιουργήσει στην καρδιά της Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία στην Ευρώπη.

Με έμφαση στον πολιτισμό η διοίκηση του κ. Μονεμβασιώτη και της οικογένειας Βενέτη αποφάσισε να φιλοξενηθεί μάλιστα στο κατάστημα η  έκθεση «ΑΘΗΝΑ 1865-1970» από το φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, που  έχει ως  θέμα την ιστορία της πλατείας  και του  ιστορικού  κέντρου της Αθήνας.

Μετά τη ραγδαία ανάπτυξη των Βενέτη FOOD HALL, τα τρία τελευταία χρόνια, το νέο concept premium καταστημάτων Βενέτη 1948   βρίσκει έδρα στο εμβληματικό κτίριο του ΝΕΟΝ  στην Αθήνα, ενώ δύο ακόμη Βενέτη 1948  λειτουργούν ήδη στην Κηφισιά, στις οδούς Τατοϊου 110 και Λεωφόρος Κηφισίας 320. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμη δύο ΒΕΝΕΤΗ 1948, φτάνοντας στο σύνολο τα πέντε.

Η εταιρεία Βενέτη, πρώτη στην αγορά, αντιλήφθηκε ότι οι σημερινές ανάγκες του καταναλωτή έχουν αλλάξει, καθώς δεν εστιάζει στο ψωμί, δεν έχει γεύματα και εργάζεται ως αργά. Με τα Βενέτη FOOD HALL, το 2010, τα αρτοποιεία μετατράπηκαν σε καφέ για το πρωί και μετά τις 12:00 , σε εστιατόρια με μικρογεύματα.

Η εταιρεία

H εταιρία Βενέτης  συμπληρώνει φέτος 65 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης στην αγορά, ως μια ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση. Με καινοτόμες ιδέες, αξιοπιστία των προϊόντων και νέα concept καταστημάτων, χάρη στο πείσμα των ιδιοκτητών της και του πάντα ανήσυχου Παναγιώτη Μονεμβασιώτη κατάφερε τα τελευταία χρόνια να μηδενίσει τον τραπεζικό της δανεισμό, σημειώνοντας εντυπωσιακά οικονομικά μεγέθη: Το 2013 οι λιανικές πωλήσεις σε όλα τα σημεία πώλησης με το σήμα ΒΕΝΕΤΗΣ  αναμένεται να φτάσουν τα 47 εκατ. ευρώ  έναντι 40 εκατ.ευρώ που ήταν το 2012 σημειώνοντας αύξηση κατά 18% ενώ ο τζίρος της μητρικής εταιρείας ΒΕΝΕΤΗΣ ΑΒΕΕΤ  εκτιμάται να φτάσει τα 23.5 εκατ. ευρώ έναντι 20.3 εκατ. ευρώ που ήταν πέρσι,  παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16%. Παράλληλα η κερδοφορία της εταιρείας αναμένεται να ανέλθει σε 1.3 εκατ. ευρώ έναντι 986.000 ευρώ  που ήταν το 2012  σημειώνοντας αύξηση κατά 31,7%. Η εταιρεία σημείωσε τα μεγέθη αυτά έχοντας μειώσει  από πέρσι τις τιμές σε 200 προϊόντα της ως και 18%, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια.

Παράλληλα, η Βενέτης έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο  70 καταστημάτων,  που φέρουν την επωνυμία της.  Από τα 70 καταστήματα τα 30 είναι Βενέτη FOOD HALL, τα 3 Βενέτη 1948  και τα υπόλοιπα οι κλασικοί φούρνοι. Το πλάνο της εταιρείας προβλέπει, τα επόμενα δύο χρόνια, τη λειτουργία 20 νέων σημείων, που αναμένεται να φτάσουν τα 100 μέχρι το 2016.

Στο πλαίσιο της δυναμικής της πορείας η εταιρεία αναπτύσσεται και στο εξωτερικό καθώς σύντομα αναμένεται να έχει παρουσία σε χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Εκτός από την ανάπτυξη νέων καταστημάτων, το επενδυτικά πλάνα της εταιρείας περιλαμβάνουν μεταφορά μέρους της παραγωγικής της διαδικασίας σε νέα μονάδα στη Βοιωτία, με νέες γραμμές παραγωγής. Η νέα μονάδα, ύψους 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να λειτουργήσει το 2015. Τέλος αξίζει να αναφερθεί, ότι σε περίοδο κρίσης, η εταιρεία δημιουργεί διαρκώς νέες θέσεις εργασίας, δεν έκανε καμία μείωση στο προσωπικό της, ενώ η μητρική εταιρεία ΒΕΝΕΤΗΣ ΑΒΕΕΤ συνεχίζει να τηρεί τη μηδενική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων της.

Η εταιρεία ξεκίνησε τη διαδρομή της το1939, όταν ο Γιώργος Βενέτης, νεαρό παιδί από τα Γιάννενα, ήρθε στην Αθήνα να βρει μια καλύτερη τύχη. Οι Ηπειρώτες ήταν εξαιρετικοί “ψωμάδες” με μεγάλη φήμη στα λευκά ψωμιά, ακόμα και στο εξωτερικό. Καθώς το ψωμί ήταν η τέχνη του, άνοιξε ένα μικρό φούρνο στη Δραπετσώνα, για να τον μεταφέρει το 1948 στη Νέα Ερυθραία, πραγματικό χωριό τότε…Τη δεκαετία του ’70 ο Βενέτης έφτασε να είναι ο πιο γνωστός φούρνος της Αθήνας και ο πλουσιότερος σε είδη ψωμιού, αρτοποιήματα και ζαχαροπλαστική. Ηταν ο πρώτος που έμαθε τα “μαύρα” ψωμιά της βόρειας Ευρώπης στους Αθηναίους. Τα ηνία κρατούσε τότε ο γιός του, ο νεαρός Μπάμπης Βενέτης, που, όπως αποδείχτηκε, ήταν ένα “ανοιχτό μυαλό” σαν τον πατέρα του. Συνδύασε δημιουργικά την ελληνική παράδοση στο ψωμί με την ευρωπαϊκή και έκανε τους Αθηναίους να τρέχουν στο φούρνο του από όλη την Αττική. Επένδυσε σοβαρά σε τεχνολογικό εξοπλισμό, πρωτοποριακό για την εποχή του. Δημιούργησε και την κεντρική  μονάδα παραγωγής στη Λυκόβρυση που λειτουργεί και σήμερα. Και δεν δίστασε, ο ίδιος, την τελευταία δεκαετία να συνεργαστεί με ένα άλλο “ανοιχτό μυαλό”, τον Παναγιώτη Μονεμβασιώτη, που βρίσκεται πίσω από το concept της σημερινής εξέλιξης. Ο Βενέτης είναι σήμερα μια “μεσαία οικογενειακή” επιχείρηση πετυχημένη, γιατί προσαρμόστηκε στο πνεύμα της εποχής αξιοποιώντας σωστά ένα σεβαστό όνομα.