Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(upd:18:15)  Στους δρόμους του Παρισιού έχουν ξεχυθεί δεκάδες αστυνομικοί προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες της φονικής επίθεσης στη γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δέκα εκ των οποίων οι πέντε σοβαρά.

Οι αστυνομικές αρχές βασίζονται τώρα στις μαρτυρίες των αυτόπτων μαρτύρων οι οποίες θα τους βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών. Παράλληλα κάνουν «φύλλο και φτερό» το μαύρο αυτοκίνητο που εγκατέλειψαν οι άντρες μέσα στη μέση του δρόμου αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο ένα μαύρο γάντι που βρήκαν πεταμένο στη μέση του δρόμου, το οποίο ανήκει σε έναν εκ των τριών δραστών.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως είδαν τρεις ένοπλους ντυμένους στα μαύρα να εισβάλλουν κρατώντας καλάσνικοφ στα γραφεία του περιοδικού. Στη συνέχεια μπήκαν μέσα σε ένα μαύρο αυτοκίνητο και τράπησαν σε φυγή κατευθυνόμενοι βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Μπενουά Μπρενζέ «πριν από μισή ώρα άνδρες με μαύρες κουκούλες και οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στο κτίριο. Λίγα λεπτά μετά ακούσαμε πυκνά πυρά».

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έσπευσε αμέσως στο σημείο του μακελειού, ένω έχει συγκαλέσει επείγουσα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Η Γαλλία χτυπήθηκε στην καρδιά της» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, ενώ περί τα 10.000 άτομα αναμένεται να δώσουν το «παρών», σήμερα το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού, προκειμένου να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην τρομοκρατική πράξη που αιματοκύλισε σήμερα τη σατιρική εφημερίδα.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, οι δράστες πήγαν αρχικά σε λάθος διεύθυνση και μπήκαν σε άλλο κτίριο, από το οποίο αποχώρησαν διακριτικά, για να βρουν το στόχο τους.

Ο αστυνόμος Εμανουέλ Κεμενέρ, δήλωσε στην εφημερίδα «Le Figaro», ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο στην καριέρα του.

Οι δράστες εισέβαλαν στο κτίριο της εφημερίδας, ενώ ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των αρχισυντακτών.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο αστυνομικοί που ήταν εκεί για να προστατεύσουν το διευθυντή της εφημερίδας, σύμφωνα με τον αστυνόμο Κεμενέρ εμώ νεκρός είναι και ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Γαλλίας, ο Μπαρνέρ Μαρί, που διατηρούσε μόνιμη στήλη στη σατιρική εφημερίδα.

Nεκρός είναι επίσης και ο δημοσιογράφος της «Liberation», Φιλίπ Λανσόν αλλά και τέσσερις σκιτσογράφοι της εφημερίδας.
 

Αυτοί είναι οι τέσσερις σκιτσογράφοι που έχασαν τη ζωή τους

Η επίθεση έχει σκιές ισλαμικού τρομοκρατικού χτυπήματος, καθώς το γαλλικό σατιρικό περιοδικό είχε δημοσιεύσει  σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στο μουσουλμανικό κόσμο.

Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, η διεύθυνση της εφημερίδας είχε δεχτεί αρκετές απειλές στο Twitter και το Facebook πριν την σημερινή αιματηρή επίθεση. Το τελευταίο tweet της στις 7 Ιανουαρίου είχε ένα καρτούν με τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi. Εμφανιζόταν η καρικατούρα του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους να λέει: «Τις καλύτερες ευχές – Και από τον Αλ- Μπαγκντάντι επίσης. Και προπαντώς υγεία!».

 

Αυτό είναι το επίμαχο σκίτσο

Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και το Νοέμβριο του 2011 αφού όταν το περιοδικό, είχε δημοσιεύσει σκίτσα του Μωάμεθ, την επόμενη μέρα είχαν κάψει τα γραφεία του.

Αυτόπτης μάρτυρα ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο σοκ στο οποίο φαίνονται οι δύο δράστες από την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι να πυροβολούν στο δρόμο έξω από τα γραφεία της εφημερίδας. Εκεί κείτονταν στο έδαφος τραυματισμένος ένας αστυνομικός. Οι δράστες πηγαίνουν πάνω του και εν ψυχρώ τον αποτελειώνουν με μία σφαίρα στο κεφάλι.