Εγκατέλειψαν την ΠΓΔΜ περίπου 230.000 κάτοικοι της,  ή το 11% του πληθυσμού κατά την περίοδο 1998-2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eurostat.

Η είδηση αυτή προβάλλεται ιδιαίτερα από μέρος των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, τα οποία επισημαίνουν ότι η εγκατάλειψη της χώρας από τόσο μεγάλο αριθμό πολιτών της, πρέπει να σημάνει συναγερμό και να προβληματίσει σοβαρά.

Κοινωνιολόγοι ανέφεραν σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ότι η εγκατάλειψη της χώρας από το 11% του πληθυσμού της οφείλεται κυρίως στη δεινή οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ΠΓΔΜ τα τελευταία 15 χρόνια και στην πεποίθηση που επικρατεί ότι η «στασιμότητα» αυτή θα συνεχιστεί όλα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από τους 230.000 πολίτες της ΠΓΔΜ που εγκατέλειψαν τη χώρα το διάστημα 1998-2011, οι 170.000 μετανάστευσαν σε χώρες της Ε.Ε και κυρίως στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβενία.

Ο αριθμός των 230.000 κατοίκων που εγκατέλειψαν την ΠΓΔΜ προσδιορίζεται στη βάση όσων έχουν προσωρινή άδεια διαμονής σε χώρες του εξωτερικού.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο πραγματικός αριθμός πρέπει να θεωρείται μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν αρκετοί ακόμη κάτοικοι της ΠΓΔΜ που διαμένουν στο εξωτερικό χωρίς να έχουν διευθετήσει την παραμονή τους.