Πιέσεις δέχονται τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου επιστρέφει στην Ισπανία και την Ιταλία.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του Δεκεμβρίου, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας, Mariano Rajoy, αναγκάζεται να αρνηθεί τις κατηγορίες περί διαφθοράς.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Ιανουαρίου, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το Silvio Berlusconi να μειώσει τη διαφορά του έναντι του πρώτου κόμματος, εν όψει των εκλογών που γίνονται αυτό το μήνα.

Ειδικότερα, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ενισχύεται κατά 18 μονάδες βάσης στο 5,39% και του ιταλικού σημειώνει άνοδο 8 μονάδων βάσης, στο 4,41%.

Το spread των ισπανικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε στις 371 μονάδες βάσης, από 324 μονάδες που ήταν στις 11 Ιανουαρίου (όταν είχε αγγίξει τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Μαρτίου του 2012).

Το ιταλικό spread διευρύνθηκε στις 275 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Ιανουαρίου.

Πιέσεις δέχεται και το ελληνικό 10ετές ομόλογο, η απόδοση του οποίου κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα γύρω από το κρίσιμο ψυχολογικό φράγμα του 10%. Σήμερα, η απόδοση ενισχύεται στο 10,9%, με το spread στις 927 μονάδες βάσης.

Το αρνητικό κλίμα στα ομόλογα της περιφέρειας εντείνεται από τις τελευταίες αναλύσεις των επενδυτικών οίκων, που κρούουν προειδοποιητικό καμπανάκι, έπειτα από το τελευταίο ράλι.

“Η αγορά αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν σημαντικά ρίσκα εκεί έξω, ειδικά στο πολιτικό μέτωπο. Η δυναμική στην Ισπανία είναι τρομακτική, γιατί έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Εάν στη χειρότερη περίπτωση, οδηγηθούμε σε νέες ισπανικές εκλογές, αυτό θα αποτελέσει ένα πραγματικό σοκ για την αγορά”, αναφέρει ο Michael Leister, αναλυτής της Commerzbank. Ο Leister βλέπει το spread του ισπανικού 10ετούς στις 400 μονάδες βάσης τις επόμενες εβδομάδες.

“Η αγορά ενδέχεται να αρχίσει να εστιάζει στους άμεσους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη”, συμφωνεί η Deutsche Bank.

Αλλά και η Morgan Stanley συστήνει στους επενδυτές να τηρήσουν μια πιο επιφυλακτική στάση απέναντι στα ομόλογα της περιφέρειας.