Η αυριανή συνάντηση της Επιτροπής της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων ίσως αποτελέσει την ημερομηνία – κλειδί στην εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς ολοένα μεγαλύτερος αριθμός οικονομολόγων προβλέπει ότι θα αποφασίσει για ακόμα μια φορά τη μείωση των επιτοκίων.

Κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του στο τιμόνι της ΕΚΤ, ο Mario Draghi έχει λάβει σειρά τολμηρών αποφάσεων, μεταξύ των οποίων η έκκληση για στήριξη των κρατών με ευπαθείς οικονομίες μέσω της αγοράς ομολόγων και, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η νέα μείωση των επιτοκίων μπορεί να είναι η δεύτερη αποφασιστική κίνηση.

Το τρέχον επιτόκιο βρίσκεται στο 0,75%, αλλά αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται λιγότερο αποτελεσματικό στο βαρχυπρόθεσμο δανεισμό από το επιτόκιο καταθέσεων, καθώς τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ, έχουν ήδη καταστήσει το δανεισμό χρήματος λιγότερο ακριβό.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρλησει τα επιτόκια σταθερά αυτό το μήνα – αν και όλο περισσότεροι θεωρούν ότι θα υπάρξει μείωση εντός των τριών επόμενων ετών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Τον περασμένο Ιούλιο ψηφίστηκε η τελευταία μείωση επιτοκίων στο 0,75%

Το νέο ρεκόρ ανεργίας που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την ανάπτυξη, αλλά και οι πιστωτικές συνθήκες στην ευρωζώνη προκαλούν ανησυχίες, παρά την ύπαρξη φθηνού χρήματος. Το Νοέμβριο, ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα έπεσε κατά 0,8%, χωρίς να φαίνεται κάποια αλλαγή, υποδεικνύοντας ότι οι τράπεζες δεν καταφέρνουν να περάσουν σε αυτά τα φθηνά δάνεια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της High Frequency Economics, Carl Weinberg, όλα αυτά δεν αφήνουν άλλη επιλογή στην ΕΚΤ, παρά να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη ζήτηση πιστώσεων.