Μπορεί η τιμή του αμερικανικού αργού να έφτασε την αντίστοιχη του Brent της Βόρειας Θάλασσας την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο τώρα φαίνεται υπερτιμημένο και είναι πολύ πιθανό να σημειώσει υποχώρηση της τάξης του 35%, αναφέρει ο αναλυτής της αυστραλιανής Fat Prophets, David Lennox, ενώ και ο Andrey Kryuchenkov, αναλυτής της VTB Capital του Λονδίνου συμμερίζεται την άποψη περί υπερτίμησης του WTI.

Το West Texas Intermediate (WTI) έχει σημειώσει άνοδο 16% φέτος και την περασμένη εβδομάδα αναρριχήθηκε στα υψηλά 16 μηνών λόγω της ισχυρής ζήτησης από πλευράς  διυλιστηρίων, αλλά και του κλίματος αισιοδοξίας για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Την ίδια ώρα, η τιμή του αργού τύπου Brent έχει υποχωρήσει κατά 3% φέτος.

Το WTI διαπραγματεύτηκε σήμερα στην Ασία γύρω από τα 107 δολάρια το βαρέλι ενώ το Brent βρέθηκε στα 108,38 δολάρια το βαρέλι. Την Παρασκευή διαπραγματεύτηκε για λίγο με  premium έναντι του  Brent για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Τώρα, ο  Lennox εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα γίνει διόρθωση 35%, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι τα επίπεδα της ζήτησης στις ΗΠΑ δεν είναι τελικά τόσο ισχυρά όσο θεωρείτο αρχικά.

“Η τιμή του  WTI θα πρέπει να υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα. Πιστεύουμε ότι θα πέσει στα 70 – 90 δολάρια, άρα αναμένουμε μια διόρθωση μέχρι το τέλος του χρόνου αν η ζήτηση εξακολουθήσει να είναι καθηλωμένη”.
Και σημειώνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, οι ταραχές στην Αίγυπτο βοήθησαν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.