Της Μαίρης Λαμπαδίτη
 
Δέκα ελληνικές επιχειρήσεις με καινοτόμο δράση, που κατάφεραν να θεωρούνται σήμερα υπολογίσιμη δύναμη στο εξωτερικό, αναδείχθηκαν ανάμεσα στις 100 τελικές υποψήφιες που διεκδικούν τα European Business Awards για το 2014. Είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων περνά στην τελική φάση του διαγωνισμού. Οι 100 επιχειρήσεις που απέσπασαν τη διάκριση Ruban d’Honneur επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 15.000 εταιρείες από 27 ευρωπαϊκές χώρες. Στην τελική φάση του διαγωνισμού, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς των καλύτερων της Ευρώπης, οι εταιρείες θα παρουσιάσουν ενώπιον της επιτροπής τους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχημένη πορεία τους ώστε να επιλεγεί ο τελικός νικητής ανά κατηγορία. Η απονομή των βραβείων θα γίνει τον Μάιο του 2014 για πρώτη φορά στην Ελλάδα όχι μόνο επειδή η χώρα μας έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως τόνισαν οι διοργανωτές, αλλά και για να τιμήσουν την αξεπέραστη πολιτιστική κληρονομιά της.
 
 
COCO-MAT:  Βραβείο Διεθνούς Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Χρονιάς 
 
Η COCO-MAT διεκδικεί το βραβείο που απονέμεται σε εταιρείες οι οποίες ξεχωρίζουν για την καινοτομία τους, την ανάπτυξη, την ηθική και την επιτυχία τους. Η ελληνική εταιρεία που συνεχίζει να καινοτομεί από το 1989 θεωρείται σήμερα από τις ηγέτιδες στον χώρο των οικολογικών προϊόντων ύπνου με δίκτυο πωλήσεων σε 12 χώρες.
 
 
ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΑΣΟΥΤΗΣ Α.Ε.:  Βραβείο Infosys για την Επιχείρηση της Χρονιάς 
 
H επιχείρηση διεκδικεί το Βραβείο Infosys για την Επιχείρηση της Χρονιάς, το οποίο απονέμεται σε επιχειρήσεις με μεγάλους τζίρους ως επιβράβευση για την εξαιρετική οικονομική επίδοσή τους, τη δυναμική ανάπτυξη, τις στρατηγικές καινοτομίες και την ηγετική θέση που κατέχουν στον τομέα τους στην αγορά. Η Διαμαντής Μασούτης Α.Ε., που ξεχώρισε και πέρυσι στον ίδιο διαγωνισμό, διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα και απασχολεί 6.100 εργαζομένους. Οπως τόνισε η διοίκηση της εταιρείας: «Με τη διάκρισή της σε έναν τόσο καταξιωμένο θεσμό για δεύτερη χρονιά, η Μασούτης Α.Ε. επιβεβαιώνει τη δυναμική παρουσία της στην ελληνική αγορά. Επιδεικνύει επιχειρηματική υπευθυνότητα, δίνοντας δυνατότητες στο ανθρώπινο δυναμικό και στους συνεργάτες της και φροντίζοντας πάντα για το συμφέρον των καταναλωτών».
 
 
Epsilon Net:  Βραβείο RSM για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς 
 
Η Epsilon Net A.E., η οποία δραστηριοποιείται από το 1999 στους τομείς της πληροφορικής, της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου στο Διαδίκτυο και της εκπαίδευσης, διεκδικεί τη διάκριση ανάμεσα στις 100 καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης και ο κ. Ιωάννης Μίχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, θα αναμετρηθεί με άλλους εννέα κορυφαίους επιχειρηματίες για το Βραβείο του Επιχειρηματία της Χρονιάς. Ο κ. Μίχος, οικονομολόγος, από τα πρώτα βήματα της καριέρας του αντιλήφθηκε την έλλειψη που υπήρχε στην αγορά στον τομέα των εταιρειών που κάλυπταν τις πολυεπίπεδες και ευρείες ανάγκες του επαγγέλματός του. Ετσι, γεννήθηκε το όραμα… Η αρχή έγινε με την έκδοση του εβδομαδιαίου οικονομικού – φορολογικού περιοδικού «Epsilon 7» και με την πρωτοποριακή online τράπεζα φορολογικής και εργατικής νομοθεσίας. Η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2008, ενώ απασχολεί πάνω από 200 εργαζομένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας ένα ολοκληρωμένο, διαρκώς αυξανόμενο δίκτυο 150 συνεργατών στην Ελλάδα, με προϊόντα που τα εμπιστεύονται περισσότεροι από 20.000 πελάτες. «Το μυστικό και η δύναμή μας είναι η δημιουργία σταθερών σχέσεων συνεργασίας με τους πελάτες μας. Η διάκριση αυτή, όπως και όλες οι άλλες που έχουμε πάρει τα τελευταία χρόνια, ανήκει σε όλη την εταιρεία και τους 200 εργαζομένους στην Epsilon Net. Παράλληλα, είναι η δικαίωση ενός οράματος και αποτελεί για μας δέσμευση ότι θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος, με αφοσίωση, αλλά πάνω απ’ όλα με χαμόγελο και αισιόδοξη διάθεση να παρέχουμε λύσεις, ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις και τις αλλαγές του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος», τονίζει ο κ. Μίχος που πηγαινοέρχεται πολύ συχνά Αθήνα – Πυλαία Θεσσαλονίκης γιατί αισθάνεται δεμένος με τον τόπο καταγωγής του, τη Χαλκιδική. Μάλιστα, η απαιτητική επιχειρηματική του δράση δεν τον κράτησε μακριά από τα κοινά. Στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στον Δήμο Αριστοτέλη στη Χαλκιδική με τη δημοτική κίνηση Ενωτική Πρωτοβουλία, η οποία αντιτίθεται στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή, με βασικό αντίπαλο τον νυν δήμαρχο κ. Χρήστο Πάχτα…
 
 
Globo Group:  Βραβείο Διεθνούς Αναπτυξιακής Στρατηγικής της Χρονιάς
 
Ο όμιλος Globo, κορυφαίος στην τεχνολογία του Enterprise Mobility Management και του επιχειρηματικού λογισμικού, ανταγωνίζεται εταιρείες-κολοσσούς, όπως η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου BlackΒerry. Επιλέχθηκε ανάμεσα στους 10 φιναλίστ για την κατηγορία International Growth Strategy. Ενδεικτική κίνηση της ραγδαίας ανάπτυξης της εταιρείας, που ιδρύθηκε το 1997, είναι ότι πριν από λίγους μήνες εξαγόρασε την αμερικανική εταιρεία της Silicon Valley, Notify Technology (αντί 5 εκατ. δολαρίων, με καταβολή μετρητών), η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο των τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας και ειδικεύεται στις ασύρματες λύσεις και υπηρεσίες Enterprise Mobility. Η Globo απασχολεί σήμερα περισσότερους από 400 ανθρώπους σε μόνιμη βάση και διαθέτει γραφεία, εκτός από το Λονδίνο, σε Νέα Υόρκη, Σαν Χοσέ, Οχάιο, Αθήνα, Ντουμπάι, Σιγκαπούρη, Ατλάντα, Λευκωσία και Βουκουρέστι, ενώ έχει παρουσία σε περισσότερες από 45 χώρες στον κόσμο. «Τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εταιρείας, αυτό που αποτέλεσε οδηγό μας όλα αυτά τα χρόνια είναι η πίστη και η αποφασιστικότητά μας ότι μπορούμε να παραγάγουμε κάτι τεχνολογικά καινοτόμο, βασισμένο στο ταλέντο των Ελλήνων μηχανικών, που να απαντά σε πραγματικές ανάγκες και να απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά», επισημαίνει ο κ. Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
 
 
Onex:  Βραβείο RSM για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς
 
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Πάνος Ξενοκώστας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου ανάμεσα στους 10 επιχειρηματίες, ενώ η εταιρεία επιλέχθηκε ανάμεσα στις 100 καλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης. Ο κ. Ξενοκώστας, αεροναυπηγός, προτού περάσει το κατώφλι των 40 ετών, το 2004, δημιούργησε εκ θεμελίων μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, την Οnex, και κόντρα στη δυσοίωνη ψυχολογία της κρίσης εξασφάλισε πρόσβαση σε κεφάλαια και γραμμές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για επενδύσεις στην Ελλάδα. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών στους τομείς της αεροναυπηγικής, της πληροφορικής, στις τηλεπικοινωνίες, στην άμυνα και την ασφάλεια, καθώς και στη νανοτεχνολογία. Ο πρόεδρος της Onex, ο οποίος έχει εγκατασταθεί το τελευταίο διάστημα στο Μανχάταν για να βρίσκεται κοντά στους πελάτες του, υποστηρίζει ότι αυτές οι διακρίσεις ενθαρρύνουν την Ελλάδα που οραματίζεται και τη νέα γενιά των σκληρά εργαζόμενων Ελλήνων.  «Με τη νίκη και μάλιστα μέσα στην Αθήνα», τονίζει, «βάζουμε μια παρακαταθήκη για τη νέα γενιά επιχειρηματιών και επιχειρήσεων με διεθνή ακτινοβολία. Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας και τον ενθουσιασμό της αμερικανικής και της ελληνικής κοινότητας στη Νέα Υόρκη, καθώς με τέτοια νέα από δω ο σχεδιασμός επενδύσεων στην Ελλάδα θα απογειωθεί».
 
 
ΠΛΑΙΣΙΟ Computers: Βραβείο Infosys για την Επιχείρηση της Χρονιάς 
 
Η εταιρεία του κ. Γιώργου Γεράρδου, που διεκδικεί τον τίτλο της Επιχείρησης της Χρονιάς στην κατηγορία Επιχειρήσεις με Μεγάλους Τζίρους, καταφέρνει και αυξάνει τόσο τα μερίδια αγοράς όσο και την κερδοφορία της χρόνο με τον χρόνο. Για 8η συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται ανάμεσα στις 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης. Σήμερα η Πλαίσιο απασχολεί περισσότερα από 1.100 άτομα, έχει δίκτυο 23 καταστημάτων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία και 160.000 επιχειρήσεις-πελάτες. Οι εγκαταστάσεις στη Μαγούλα κόστισαν περίπου 30 εκατ. ευρώ και εκεί φιλοξενούνται προϊόντα των οποίων η αξία υπολογίζεται περίπου στα 25 εκατ. ευρώ!
 
 
Power Health Hellas:  Βραβείο για την Επικέντρωση στον Πελάτη 
 
Η πράσινη εταιρεία με το ελληνικό DNA που ίδρυσε το 1984 η χημικός κυρία Λιλή Περγαντά είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που διακρίθηκε στις 10 κορυφαίες για την πελατοκεντρική της προσέγγιση. Με μότο «Σκεφτόμαστε και νιώθουμε όπως ο πελάτης» και τη βοήθεια των προϊόντων της φύσης και των βιταμινών, η εταιρεία διέγραψε μια επιτυχημένη πορεία 30 χρόνων. «Το ελληνικό επιχειρείν αντιστέκεται, μάχεται και κρατά ψηλά την ελληνική σημαία», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία και συνεχίζει: «Η εντιμότητα, η συνέπεια, ο σεβασμός καταργούν τα σύνορα και τις προκαταλήψεις και αναδεικνύουν την Ελλάδα σε μία επιχειρηματική δύναμη με υψηλές προσδοκίες και εξέλιξη». 
 
Sarmed:  Βραβείο Infosys για την Επιχείρηση της Χρονιάς
 
Η Sarmed, η οποία ξεκίνησε το 1955 από τους αδελφούς Χαράλαμπο και Γεώργιο Σαραντίτη παρέχοντας πρωτοποριακές για την εποχή εκτελωνιστικές υπηρεσίες, έχει εξελιχθεί σε κορυφαία ελληνική εταιρεία στον κλάδο των logistics. Εκτός από τον τομέα των εκτελωνισμών στον οποίο διαθέτει πείρα μισού αιώνα, καλύπτει όλο το φάσμα των υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, προσφέροντας προηγμένες υπηρεσίες ξηρού αλλά και ψυχρού φορτίου σε καθετοποιημένη μορφή με ίδια μέσα και άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό. 
 
 
Septona: Βραβείο Εισαγωγών/Εξαγωγών 
 
Η Septona, η οποία αναδείχθηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες εταιρείες στον τομέα των εξαγωγών, είναι 100% ελληνική και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους βασικότερους εξαγωγείς προϊόντων προσωπικής υγιεινής σε 65 χώρες σε όλο τον κόσμο. Παρά την κρίση, η οικογένεια Ευαγγελίου, που δραστηριοποιείται στον χώρο της προσωπικής φροντίδας εδώ και 40 χρόνια, επενδύει μέσα στην τρέχουσα χρονιά 7 εκατ. ευρώ και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. 
Στόχος των ανθρώπων της εταιρείας είναι οι συνεχείς επενδύσεις σε έρευνες και νέες καινοτόμες τεχνολογίες, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της ποιότητας σε κάθε στάδιο της παραγωγής. «Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις», τονίζει η εκπρόσωπος της εταιρείας κυρία Κωνσταντίνα Ευαγγελίου, «που ξεκίνησαν από μια σπίθα, για να δημιουργήσουν κάτι καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα και στο πέρασμα του χρόνου κατάφεραν να αναρριχηθούν και να θεωρούνται σήμερα υπολογίσιμη δύναμη στο εξωτερικό».
 
 
Terra Creta:  Βραβείο Εισαγωγών/Εξαγωγών
 
Η Terra Creta ιδρύθηκε το 2001 από δύο Κρητικούς με βαθιά γνώση στον χώρο του ελαιολάδου. Στόχος τους ήταν να προωθήσουν στην παγκόσμια αγορά την ανώτερη ποιοτικά, πιστοποιημένη ποικιλία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ της περιοχής Κολυμβαρίου Χανίων, όπου βρίσκεται και η έδρα της επιχείρησης. Με ακούραστη προσπάθεια και καινοτομίες όπως το «Δέντρο Ιχνηλασιμότητας», όπου ο καταναλωτής μπορεί να παρακολουθεί όλα τα στάδια της παραγωγής, τα κατάφεραν. Σήμερα το λάδι του κ. Μανώλη Αναγνωστάκη και της ομάδας του ταξιδεύει σε 25 χώρες, από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ μέχρι τη Σανγκάη και το Αζερμπαϊτζάν.
 
 
Skroutz:  Εθνικός Πρωταθλητής Ψηφοφορίας
 
Η εταιρεία Skroutz βραβεύτηκε ως Εθνικός Πρωταθλητής Ψηφοφορίας με βάση τη διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού, η οποία διεξάγεται παράλληλα με τα βραβεία. Η Skroutz Α.Ε. δημιουργώντας το 2005 πρωτοποριακές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου καθιερώθηκε ως η κορυφαία μηχανή αναζήτησης και σύγκρισης τιμών στην Ελλάδα. Διαθέτει προϊόντα από διαφορετικά ηλεκτρονικά καταστήματα και εξυπηρετεί περισσότερους από 3.000.000 μοναδικούς χρήστες σε μηνιαία βάση. «Η διάκρισή μας έχει μεγάλη αξία για την ομάδα μας ιδίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Skroutz Α.Ε., «γιατί προήλθε από το κοινό, τους φίλους, τους συνεργάτες και τους επισκέπτες μας». Στην τελική φάση της ψηφοφορίας κοινού, η πρώτη σε ψήφους εταιρεία από τις συνολικά 27 που συμμετέχουν απ’ όλη την Ευρώπη θα αναδειχθεί European Public Champion. Και η διάκριση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, όπως είναι ευνόητο, λόγω της συμμετοχής του κοινού στην ανάδειξη του νικητή.