Του Δημήτρη Παφίλα

Δύο συνεδριάσεις πριν επανέλθουν στα πόστα τους οι ξένοι επενδυτές, δηλαδή μετά την εορτή των Φώτων, θα ήταν χρήσιμο να δούμε ποιες συμμετοχές διαθέτουν στην oδό Αθήνων. Και δεν αναφερόμαστε στα εκατοντάδες hedge Funds, αλλά σε funds τα οποία, όπως λέει Έλληνας διαχειριστής “ακόμη και λάθος να κάνουν σε μια μετοχή αρκούν μόνο οι φήμες για να τους δώσουν κέρδη”.

Όπως θα δούμε, όμως, τα funds (13 στον αριθμό) αυτά όχι μόνο λάθος δεν κάνουν, αλλά όπου τοποθετούνται βγάζουν κέρδη. Είναι ενεργοί (active) και βγάζουν σοβαρά χρήματα από την Αθήνα και έχουν εντοπιστεί σε εισηγμένες και μη εταιρείες. Τα περισσότερα με εξαιρέσεις είναι μακροπρόθεσμοι παίκτες που δεν ήλθαν για μερικά … καπίκια, αλλά για εκατομμύρια.

Βεβαίως, το τελευταίο δεν σημαίνει πως δεν πουλάνε ποτέ. Η δουλειά τους είναι να προστατεύουν τις επενδύσεις τους, είτε μέσω παραγώγων, είτε μέσω πωλήσεων. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουν ότι, το “παιχνίδι” στις αγορές είναι στημένο για να κερδίζουν όλοι όσοι διαθέτουν κεφάλαια, εσωτερική πληροφόρηση και τεχνολογία για την εκτέλεση τους.

1. Fairfax

Πρόκειται για το σοβαρότερο Fund της οδού Αθηνών με υπεύθυνο τον Iνδό κ. Prem Watsa ο οποίος με το Fairfax κατέχει το 19,1% της Eurobank Properties, τo 6% της Μυτιληναίος ενώ έχει θέσει σοβαρή υποψηφιότητα να αποκτήσει ποσοστό μέσω της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Ένα δείγμα των υπερκερδών που πραγματοποίησε το Fairfax στην Ελλάδα ήταν η συμμετοχή στην Σαράντης από την οποία βγήκε καταγράφοντας σημαντική άνοδο.

2. Υork Capital

Το αμερικανικό Fund απέκτησε συμμετοχή στην Γεκ-Τέρνα και στην Τέρνα Ενεργειακή. Στην πρώτη το ποσοστό θα φθάσει έως 11% ενώ στην δεύτερη θα φθάσει το 3%. Με μια χρηματοδοτική δομή – η οποία θα αποτελέσει υπόδειγμα και για άλλα deals στην Αθήνα – η ΓΕΚ- Τέρνα εξασφάλισε χρηματοδότηση. Το York Capital θα συμμετάσχει και στην χρηματοδότηση της Πανγαία, όπως ανακοινώθηκε χθες.

To Υork Capital συμμετείχε επίσης στην πρόσφατη αγορά μετοχών της Πειραιώς από την ΒCP κι αν ασκούσε τα warrant θα κατείχε το 4,6%

3. Wellington Capital Management

To συγκεκριμένο fund έγινε γνωστό για την συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς όταν πουλήθηκε το 5,4%.

4. Jupiter (Δίας)

Το συγκεκριμένο fund δεν έχει εντοπιστεί με μεγάλες θέσεις, ωστόσο διαθέτει μετοχές σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

5. BAUPOST

Πρόκειται επίσης για ένα από τα σοβαρότερα fund με επικεφαλής τον κ. Seth Κlarman, ο οποίος πέρα απο τις μετοχές, είναι ο μοναδικός ο οποίος απέκτησε πακέτο δανείων από την Citibank ύψους 350 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 78 εκατ. ευρώ (όπως λένε προτίθεται να πουλήσει τα δάνεια έναντι τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ).

Το Baupost κατέχει επίσης 5% στον ΟΠΑΠ, ενω έχει ανακοινώσει ότι αν ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του στην Τράπεζα Πειραιώς θα είχε το 6%.

6. FIDELITY

Ο μεγάλος παραδοσιακός οίκος μέσω των Αμοιβαίων του διαθέτει 5% στον ΟΠΑΠ, 5,09% στην Φουρλής, 5,8% στην Eurobank properties και συμμετοχή στην Τεχνική Ολυμπιακή.

7. Och Ziff

To συγκεκριμένο Fund δεν εντοπίζεται μέχρι τώρα πουθενά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες διαθέτει ορισμένες συμμετοχές.

8. PAULSON & Co

O γνωστός Αμερικάνος επενδυτής που σόρταρε τα ελληνικά ομόλογα ( είχε συμμετάσχει σε δείπνο με τον lobbysta κ. Στέλιο Ζαββό ) διαθέτει συμμετοχή 4,5% στην Τράπεζα Πειραιώς.

9. ALLΙΑΝΖ

Η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία εντοπίστηκε με ποσοστό στην ΜΕΤΚΑ, αλλά θεωρείται βέβαιο πως διαθέτει συμμετοχές και σε άλλα blue chips.

10. Goverment & Pension Fund Of Norway

Πρόκειται για τον σοβαρότερο ίσως επενδυτή παγκοσμίως. Πρόσφατα συμμετείχε στην δημόσια εγγραφή της εταιρείας Moncler στην Ιταλία με τιμή 10 ευρώ και σήμερα η συμμετοχή βρίσκεται στα 16 ευρώ. Το Νορβηγικό Fund έχει αποκτήσει συμμετοχή στην ΜΕΤΚΑ.

11. Με μια μέση τιμή 10,5-11 ευρώ ο κινεζικός όμιλος Fossun κατέχει το 13,8% της Folli – Follie. Χθες σύμφωνα με την ανακοίνωση, η FOSUN INDUSTRIAL HOLDINGS LIMITED κατέχει τώρα πια έμμεσα,  το 13,85% των δικαιωμάτων ψήφου, ήτοι 9.271.126 μετοχές με δικαιώματα ψήφου έμμεσα, εκ των οποίων οι 6.669.828  μετοχές με δικαίωματα ψήφου ήτοι 9,96% του μετοχικού κεφαλαίου δια μέσου της FF Investment Luxembourg 1 S.ar.l και 2.601.298 μετοχές με δικαιώματα ψήφου ήτοι 3,89% του μετοχικού κεφαλαίου δια μέσου της FF Investment Luxembourg 2 S.ar.l.