Ο κύριος φορέας του γαλλικού ενδιαφέροντος για την ελληνική ΑΟΖ δείχνει ότι θα είναι η Total, όπως προέκυψε απ’ τις χθεσινές συζητήσεις που είχαν οι Φρανσουά Ολάντ και Αντώνης Σαμαράς.
Το ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας ενέργειας στην λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι κάτι παραπάνω από ενεργό, αφού η εταιρεία έχει ήδη λάβει το οκ για έρευνες στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ ενώ έχει συμφέροντα και στη κοινοπραξία για τον Trans Adriatic Pipeline, που φιλοδοξεί να μεταφέρει στην Ευρώπη το αζέρικο αέριο.

Σημειωτέον ότι το κρατικό fund του Κατάρ εξαγόρασε πέρυσι το 3% της Total.

H Total είναι μία απ’ τις έξι ηγέτιδες εταιρείες στο χώρο της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και μέλος του “κλειστού κλαμπ” των 20 μεγαλύτερων σε πωλήσεις επιχειρήσεων στον πλανήτη. Έχει  111.401 εργαζόμενους και δραστηριοποιείται σε 130 χώρες.

Τα έσοδα της το 2012 έφθασαν τα 200,061 δισ ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 10,7 δισ ευρώ. την ίδια χρονιά η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις 17 δισ ευρώ και οι ταμειακές της ροές αυξήθηκαν επίσης στα 17 δισ ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της ξεπερνά τα 90 δισ ευρώ με τη μετοχή της στο Παρίσι να διαπραγματεύεται σήμερα πέριξ των 38 ευρώ.

Οι πωλήσεις της βασίζονται:

*σε ποσοστό 76,8% απ’ τη διύλιση και διανομή: Με 20 διυλιστήρια υπό έλεγχο και 14.189 σταθμούς εξυπηρέτησης σε όλο τον κόσμο. Επίσης ο όμιλος δραστηριοποιείται στο εμπόριο και τις θαλάσσιες μεταφορές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου

*σε ποσοστό 12,6% απ’ την παραγωγή υδρογονανθράκων. Το 2011 παρήγαγε 2,3 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως κατανεμημένα ως εξής: Ευρώπη 21,8%, Αφρική 28,1%, Μ. Ανατολή 24,3%, Αμερική 10,3% και Ασία – Ειρηνικός 9,8%. Επιπλέον η Total δραστηριοποιείται στην μεταφορά, αποθήκευση και πώληση φυσικού αερίου, LNG/LPG, παραγωγή (μέσω εργοστασίων φυσικού αερίου και συνεργιών στο χώρο των ΑΠΕ) και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος,

*σε ποσοστό 10,6% χημικά προϊόντα.

Η “πίτα” των καθαρών πωλήσεων του ομίλου έχει ως εξής: Γαλλία 23,1%, Ευρώπη 44,1%, Β. Αμερική 8,6%, Αφρική 8,2%, λοιπές περιοχές 16%.

Η εταιρεία έχει την έδρα της στη περιοχή La Défense, δυτικά του κέντρου του Παρισιού.

Η Total ιδρύθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Γαλλίας Raymond Poincaré απέρριψε την ιδέα της δημιουργίας μιας εταιρικής σχέσης με την Royal Dutch Shell υπέρ της δημιουργίας μιας εξ ολοκλήρου γαλλικής εταιρείας πετρελαίου. Στην εντολή του Poincaré, ο συνταγματάρχης Ernest Mercier , με την υποστήριξη των ενενήντα τράπεζων και εταιρείες ίδρυσαν στις 28 Μαρτίου 1924 την “Γαλλική Εταιρεία Πετρελαίου”. το 1991, το όνομα άλλαξε σε Total, όταν μετατράπηκε σε δημόσια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μέχρι το 1996 η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχολόγιο συρρικνώθηκε κάτω απ’ το 1%.

Μετά την εξαγορά της Petrofina του Βελγίου το 1999, έγινε γνωστή ως Total Fina. Στη συνέχεια απέκτησε και την Elf Aquitaine. Πρώτο όνομα μετά τη συγχώνευση ηταν TotalFinaElf, το 2000, μετονομάστηκε αργότερα πίσω σε Total στης 6η Μάιου του 2003.

Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές οι χθεσινές δηλώσεις Ολάντ ανοίγουν ένα πεδίο ενδιαφέροντος για τη γαλλική πλευρά, το οποίο μένει να μορφοποιηθεί στη συνέχεια. Και αυτό γιατί η αμερικάνικη πλευρά έχει προσδιορίσει σαν ευαίσθητη περιοχή για τις ΑΟΖ το Αιγαίο, ειδικά δε τη λεκάνη του Ηροδότου, που θεωρείται η πιο πλούσια σε κοιτάσματα, που βρίσκεται νότια του Καστελόριζου.