(Upd 3/2) Στην επιστροφή αναδρομικά των ποσών που περικόπηκαν από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και σήμερα, αλλά και στην επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 θα υποχρεώσει το οικονομικό επιτελείο δικαστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναμένεται να βγάλει άκυρες και τις υπόλοιπες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια μετά από αυτές των ενστόλων.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής η “ακύρωση” σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο των περικοπών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων δημιουργεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό ύψους 1,1 δισ. ευρώ το οποίο το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να καλύψει.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι από το οικονομικό επιτελείο εξετάζονται δύο λύσεις, ώστε να καλυφθεί η “μαύρη τρύπα”. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές  σποφάσεις θα εξαρτηθούν από το συνολικό ποσό που θα προσδιοριστεί μετά την κοινοποίηση των αποφάσεων για τους ενστόλους, αν δηλαδή συμβεί καθολική δικαίωση σε ανώτατο βαθμό των εν ενεργεία υπαλλήλων, αλλά και των συνταξιούχων.

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου αφορούν δύο πιθανές λύσεις:

– Την επιστροφή των αναδρομικών σε όλα τα ειδικά μισθολόγια (ενστόλους, καθηγητές πανεπιστημίου, γιατρούς ΕΣΥ, διπλωματικούς υπαλλήλους, αρχιερείς, σε ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον, ώστε το δημοσιονομικό κόστος να επιμεριστεί σε πολλά χρόνια

– Αν τα ποσά είναι πολύ μεγάλα, τότε θα επιβληθούν περικοές στους μισθούς όσων επωφελούνται από τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό θα γίνει ενδεχομένως με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου και στα ειδικά μισθολόγια (με εξαίρεση των δικαστικών λειτουργών).

Μια άλλη εναλλακτική που υπάρχει στο τραπέζι είναι η επιβολή εισφοράς στις πολύ υψηλές συντάξεις, ωστόσο, σύμφωνα με το Εθνος, αυτή η λύση δεν προκρίνεται, λόγω του ότι η κυβέρνηση, όπως έχει πει, δεν υποστηρίζει τα οριζόντια μέτρα.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών  τονίζουν ότι πρόκειται για προτάσεις και ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις επί συγκεκριμένων μέτρων, αλλά ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και μειώσεις αποδοχών σε άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Τα περισσότερα χρήματα που θα πρέπει να εξευρεθούν αφορούν τους ενστόλους, αφού πρόκειται για τηνπολυπληθέστερη ομάδα των ειδικών μισθολογίων και ανέρχεται στα 310 εκατ. ευρώ. Για τους δικαστικούς υπολογίζονται σε 200 εκατ., ενώ για όλους τους υπόλοιπους (γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, αρχιερείς, διπλωματικοί υπάλληλοι) το συνολικό κονδύλι υπολογίζεται σε 450 εκατ. ευρώ.