Του Κωστή Πλάντζου

Μόνιμος και όχι έκτακτος θα είναι ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» που …παρ’ολίγον να καταργηθεί. Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «γλίτωσαν» μόνον όσοι έχουν σκάφη αναψυχής, αλλά και για αυτούς ετοιμάζει «ειδικό τέλος» το υπουργείο Ναυτιλίας. Δεν γλιτώνουν όμως όσοι βιάστηκαν να πάρουν αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με τις εκπτώσεις και τα κίνητρα που έδινε το υπουργείο Οικονομικών έως το 2009.

Ο νέος φόρος αφορά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας έως 10 ετών. Επιβάλλεται με συντελεστές 5% και10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και θα πληρώνεται μαζί με το “πολυεκκαθαριστικό” που θα περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος και τις άλλες “έκτακτες εισφορές” κάθε χρονιάς. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης όμως, που ως «έκτακτη εισφορά» τυπικά εξέπνεε στι2 31.12.2012, τελικώς μονιμοποιείται καθώς δεν τίθεται ημερομηνία λήξεως στο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα προβλέπεται φόρος με συντελεστή 5% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για επιβατικά αυτοκίνητα από 1.929 έως και 2.500 κυβικά εκατοστά και  10% για αυτοκίνητα πάνω από 2.500 κυβικά.

Εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα αναπήρων που δεν καταβάλλουν από τέλη κυκλοφορίας.

Με τα νέα δεδομένα, ιδιοκτήτης επιβατηγού αυτοκινήτου 1.929-1.999 κυβικών εκατοστών, που αγοράστηκε το 2009, θα πληρώνει φόρο πολυτελούς διαβίωσης 418,7 ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2015, όταν το αυτοκίνητό του θα συμπληρώσει πενταετία. Στη συνέχεια και μέχρι να συμπληρώσει δεκαετία, θα πληρώνει  293 ευρώ, μόνο για το αυτοκίνητό του.

Στα 2.000 κυβικά, ο ετήσιος φόρος ανεβαίνει στα 440 ευρώ (308 ευρώ για Ι.Χ παλαιότητος 5 έως 10 ετών) και για  2.500 κυβικά ο φόρος φτάνει στα 665 ευρώ (ή 465 ευρώ αντίστοιχα)!

 
Τι Φόρο Πολυτελείας θα πληρώνουμε για τα αυτοκίνητα

Κυβικά εκατοστά            Μέχρι και 5 έτη                   Πάνω από 5 μέχρι και 10 έτη

1.929                                     418,7                                     293

2.000                                     440                                         308

2.400                                     620                                         434

2.500                                     665                                         465

2.600                                     1.420                                     994

2.800                                     1.600                                     1.120

3.000                                     1.780                                     1.246

4.000                                     2.980                                     2.086

5.000                                     4.180                                     2.926

 

Τον φόρο θα πληρώνουν και όσοι έχουν πισίνες. Για πισίνα τριάντα μέτρων ο φόρος ξεκινά από 480 ευρώ. Υπολογίζεται σε 160 ευρώ το τετραγωνικό για τις εξωτερικές πισίνες και διπλασιάζεται για τις εσωτερικές.

 
Φόρος πολυτελείας για τις πισίνες

Επιφάνεια          Εξωτερική           Εσωτερική

30 τ.μ                    480                         960

50 τ.μ.                   800                         1600

60 τ.μ.                   960                         1920

 

Όσοι κατέχουν αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, θα πληρώνουν ετήσιο φόρο 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης και συγκεκριμένα: για αεροσκάφος με ισχύ κινητήρα έως 150 ίππους, το τεκμήριο είναι 65.000 ευρώ και ο φόρος 6.500 ευρώ το χρόνο, ενώ για κατόχους ανεμόπτερων όπου το τεκμήριο είναι σταθερό 8.000 ευρώ, ο φόρος διαμορφώνεται σε 800 ευρώ.

 
Τι άλλο φέρνει το Πολυνομοσχέδιο

Με άλλες διατάξεις, «σαρώνονται» μισθοί, συντάξεις και αποζημιώσεις απολύσεως. Συγκεκριμένα:

–          Για τους υπαλλήλους της Βουλής, από 1.1.2013 ο υπολογισμός της σύνταξης, τα όρια ηλικίας και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης εξομοιώνονται με τις διατάξεις που ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημοσίου. Οι αποδοχές τους εξομοιώνονται με των εφοριακών.

–          Επισημοποιούνται οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του δημοσίου (δικαστικοί, ιατροί, διπλωμάτες, ένστολοι κλπ).

–          Επιβάλλονται περικοπές έως 20% στις υψηλές συντάξεις που καταβάλλουν τα Ταμεία. Εξαιρούνται μόνο οι συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

–          Χάνουν το ΕΚΑΣ οι συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 65 ετών.

–          Καταργούνται τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας για όλους, αλλά θα τα λαμβάνουν επιμερισμένα σε δώδεκα δόσεις (κάθε μήνα με τη σύνταξη) όσοι δικαιούνται εξωϊδρυματικό επίδομα.

–          Όλες οι πληρωμές συντάξεων, από το 2013 και εφεξής, θα γίνονται στο τέλος του μηνός και όχι νωρίτερα αν αυτό προβλεπόταν ως τώρα (πχ ΙΚΑ, Δημόσιο κλπ). Χάνουν έτσι ένα ολόκληρο δεκαήμερο εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι.

–          Αλλάζει ο τρόπος αποζημίωσης και μειώνονται οι χρόνοι προειδοποίησης από τον εργοδότη.

–          Τα υπουργεία υπογράφουν «μνημόνια λιτότητας». Κανένας εποπτευόμενος φορέας δεν επιτρέπεται να παρεκκλίνει.  Στους κανόνες αυτούς εμπίπτουν και οι αποδοχές του εφημεριακού κλήρου  της Εκκλησίας, που βαρύνουν τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας. Ποινές για «απιστία σχετική με την υπηρεσία» προβλέπονται για υπαλλήλους και δημόσιους λειτουργούς που δεν τηρούν τους νέους κανόνες μισθοδοσίας (αμοιβές υπερωριακής απασχόλησης κλπ). Ειδικά οι ΟΤΑ που δεν συμμορφώνονται, χάνουν τν οικονομική τους αυτοτέλεια.

Αποκρατικοποιήσεις – Δημόσιο

–          Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μεταφέρονται εντός 10 ημερών σε ειδικό λογαριασμό. Σε ειδικό λογαριασμό μεταφέρονται οι πληρωμές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος αλλά και τα έσοδα από μερίσματα μετοχών που κατέχει το δημόσιο σε επιχειρήσεις.

–          Καταργείται το αποκλειστικό προνόμιο του ΟΔΙΕ να διοργανώνει ιπποδρομίες στη χώρα μας. Το δικαίωμα μπορεί να δοθεί και σε ιδιώτες παραχωρησιούχους, που μπορούν να διοργανώνουν αμοιβαίο στοίχημα και sweepstake  που διενεργούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό,  ακόμα και μέσω διαδικτύου. Ειδικά για στοίχημα μέσω διαδικτύου, ο παραχωρησιούχος μπορεί να έχει το αποκλειστικό δικαίωμα διεξαγωγής μέχρι τις 12.10.2020. Μετά την ημερομηνία αυτή, επιτρέπεται μόνο για ιπποδρομίες που διοργανώνει ο ίδιος.

–          Χάνουν τις θέσεις τους οι δημόσιοι υπάλληλοι που παραπέμπονται  αμετακλήτως ενώπιον δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία κλπ.

–          Για τις μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, προβλέπεται διαδικασία γραπτών εξετάσεων, που τελούν υπό τον έλεγχο διακομματικής επιτροπής της Βουλής.

–          αποσχίζεται ο κλάδος συντήρησης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ και απορροφάται από την εταιρία, όπου μεταφέρονται και οι εργαζόμενοι υπάλληλοι. Το τροχαίο υλικόα μεταβιβάζεται στο Δημόσιο. Το Δημόσιο θα εισπράττει το μίσθωμα που έδινε στον ΟΣΕ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στο Δημόσιο περνάνε και οι μετοχές της ΓΑΙΑΟΣΕ, το οποίο θα διαχειριστεί και την ακίνητη περιουσία της (έως και 15 μέτρα από τις σιδηροδρομικές γραμμές).

 Αγορά

–          στην αποπληρωμή χρεών προς τους ιδιώτες, παρακρατούνται οι βεβαιωμένες προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία οφειλές.

–          οι κάτοχοι αδείας διάθεσης βιοκαυσίμων φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την ποιότητα και ποσότητα των καυσίμων που διαθέτουν.

–          «ανοίγουν» τα επαγγέλματα των μεταφορών (εμπορευματικές και ταξί), λογιστή, ενεργειακού επιθεωρητή, ξεναγού κλπ. Επίσης «ανοίγει» η αγορά διάθεσης βρεφικού γάλακτος και προϊόντων πρώτης βρεφικής ηλικίας, η λειτουργία κολλεγίων κά.

–          θεσπίζονται διαδικασίες-εξπρές για την αξιολόγηση οικονομικών προσφορών όσων εμπλέκονται σε χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ μεγάλα δημόσια έργα.

–          περιορίζονται στους μεσίτες οι κλάδοι του εφοπλισμού όπου επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 9%-10% στο ναυτιλιακό συνάλλαγμα που εισάγουν στη χώρα μας.